Na Ukrajině začaly prezidentské volby, část východu nehlasuje

25.05.2014 8:22

Na Ukrajině dnes začaly mimořádné prezidentské volby, které mají rozhodnout o nástupci Viktora Janukovyče sesazeného v únoru při krvavých nepokojích. V některých oblastech na východě země ale proruští separatisté hlasování znemožňují. Podle odhadů se tato situace dotkne až desetiny všech voličů.

Na Ukrajině začaly prezidentské volby, část východu nehlasuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest za Ukrajinu

Volební místnosti se otevřely v 7:00 SELČ a uzavřou se v 19:00 SELČ, od kdy by měly být k dispozici první odhady. Favoritem voleb je oligarcha Petro Porošenko, který ovládá předvolební průzkumy s velkým náskokem před vůdkyní strany Vlast Julijí Tymošenko.

V Doněcké a Luhanské oblasti proruští radikálové mobilizovali všechny síly, aby hlasování ztroskotalo

Není vyloučeno, že miliardář získá hned v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů a zvítězí. V opačném případě půjdou Ukrajinci ke druhému kolu voleb, pro které parlament určil termín 15. června.

V Doněcké a Luhanské oblasti proruští radikálové mobilizovali všechny síly, aby hlasování ztroskotalo. Víc než polovinu volebních místností násilně obsadili, členy volebních komisí vypudili a voličské seznamy zabavili nebo zničili. Východ Ukrajiny v důsledku „atmosféry teroru" opustila i velká většina evropských pozorovatelů.

Na Ukrajině má volební právo celkem 35 milionů lidí

V milionovém Doněcku se nejspíš hlasovat vůbec nebude, členům volebních komisí Kyjev doporučil, aby raději zůstali doma. V sousední Luhanské oblasti prý volby proběhnou nanejvýš ve dvou volebních obvodech Svatove a Bilovodsk.

Vyřazena z hlasování tak bude podstatná část z víc než čtyř milionů voličů východoukrajinského Donbasu. Na Ukrajině má volební právo celkem 35 milionů lidí. Podle odhadů médií se možná až desetina z nich nebude mít možnost do voleb zapojit.

Podle názoru ukrajinské vlády i vedení Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě ale bojkot hlasování na východě země platnost volebního aktu neovlivní. Rusko navzdory výhradám hodlá výsledky respektovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…