Na Ukrajinu míří experti soudní medicíny z Nizozemska

27.07.2014 13:26

Na místo havárie malajsijského letadla na východě Ukrajiny dnes odletěla skupina 30 nizozemských expertů soudní medicíny. Přístup na místo katastrofy se pro ně podařilo získat na základě dohody mezi Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a proruskými separatisty, oznámilo podle agentury AFP nizozemské ministerstvo spravedlnosti.

Na Ukrajinu míří experti soudní medicíny z Nizozemska
Foto: tan
Popisek: Pád malajského letadla

Malajsijský premiér Najib Abdul Razak zároveň ohlásil dosažení dohody se separatisty, která umožní přístup na místo pádu boeingu mezinárodnímu policejnímu týmu.

Do Nizozemska byla už přepravena všechna těla a části těl, nalezené na místě pádu letadla

Dohoda uzavřená s vůdcem separatistů Alexandrem Borodajem bude „ochranou pro mezinárodní vyšetřovatele" při vyhledávání pozůstatků obětí a zjišťování příčiny havárie letadla, citovala agentura Reuters z prohlášení vydaného úřadem malajsijského premiéra.

„Doufám, že tato dohoda s panem Borodajem zajistí bezpečnost v terénu tak, aby mezinárodní vyšetřovatelé mohli dělat svou práci," uvedl Najib.

Letadlo společnosti Malaysia Airlines bylo před deseti dny údajně sestřeleno raketou nad východní Ukrajinou. Zahynulo všech 298 lidí na palubě, mezi oběťmi je 193 Nizozemců.

Do Nizozemska byla už přepravena všechna těla a části těl, nalezené na místě pádu letadla a převezené na charkovské letiště v železničních chladírenských vagonech. Od středy do soboty bylo z Charkova do Nizozemska transportováno celkem 227 rakví. Nizozemské ministerstvo spravedlnosti v sobotu oznámilo, že byla identifikována první oběť katastrofy letu MH17. Dodalo, že jde o nizozemského občana, ale jeho totožnost neuvedlo.

Příčiny pádu letadla a odpovědnost za katastrofu nejsou zatím jasné

Na místě havárie se ale podle různých zdrojů nachází ještě řada lidských pozůstatků.

Příčiny pádu letadla a odpovědnost za katastrofu nejsou zatím jasné. Kyjev a Západ ale poukazují na údajný podíl Ruska na katastrofě, přinejmenším v podobě vyzbrojování proruských vzbouřenců.

Rusko dnes oznámilo, že vysílá na východ Ukrajiny čtyři experty, kteří se budou podílet na mezinárodním vyšetřování příčin pádu malajsijského letadla. Podle ruských médií o tom informovalo ministerstvo dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…