Na Václava Havla vzpomínám s láskou, říká starostka Police nad Metují

24.12.2014 11:22

V rozhovoru, který poskytla naši redakci trojnásobná starostka Ida Jenková (Sdružení pro rozvoj města – sdružení nezávislých kandidátů) zavzpomínala nejen na Václava Havla, ohlédli jsme se ale především za uplynulými volbami a prozradila nám své hlavní priority pro nadcházející volební období. A nejen to…

Na Václava Havla vzpomínám s láskou, říká starostka Police nad Metují
Foto: archiv města
Popisek: radnice v Polici nad Metují

Sdružení pro rozvoj města, které jste vedla do voleb, získalo bezmála třiačtyřicet procent hlasů a v jednadvacetičlenném zastupitelstvu obsadí deset mandátů. Očekávala jste takový výsledek? Čemu jej přičítáte?

Čekala jsem na „vysvědčení“ od voličů. Bylo velmi příjemné. Věřím, že ocenění poctivé práce a osobního přístupu, bez kterého se – dle mého názoru – na radnici malých měst pracovat nedá.

Starostkou jste třetí volební období. Jestliže srovnáte průběh kampaně a povolebních vyjednávání, změnilo se něco nějak zásadně?

Osm let jsem působila jako místostarostka a od roku 2006 jsem starostkou. Volby jsou pořád o stejném. O slibech a prosazení se. V podstatě nám všem jde o blaho občanů,  o rozvoj obcí. Rozdílné jsou formy. Jsem-li s něčím opravdu spokojená, tak s dlouholetou slušností a tolerancí v každém zastupitelstvu.

Jaké jsou Vaše priority pro nadcházející volební období?

Pokračování v nelehkém držení politické etiky,  pospolitosti a genia loci Police, celého Policka. Komunikace, školství, zdravotnictví. Podpora podnikatelských aktivit. Motivace mladých lidí.

Co je pro Vás nyní na prvním místě? Jaký problém je třeba vyřešit, ale v minulém volebním období jste to již nestihla?

Mezi nutné priority patří tvorba rozpočtu na rok 2015. Taky setkání a popovídání s lidmi, kterých si velmi vážím, a na které v náročném roce 2014 opravdu nebyl čas. Na to se opravdu těším.

S koncem roku Vás čeká schvalování rozpočtu. Prozradíte nám, jaký bude? A jaké hlavní investice v příštím roce plánujete?

Zůstaneme u osvědčené tradice. Rozpočet schvalujeme „až“ na konci února s tím, že pro první dva měsíce máme schválené rozpočtové provizorium. Úpravy hlediště Kolárova divadla a změna dispozic přízemí Pellyho domů nutné k posílení kvality informačních služeb nás čekají již ve druhé polovině ledna. Další etapa rekonstrukce základní umělecké školy, oprava komunikace ke Žděřině, kabiny na víceúčelovém hřišti, odvodnění poldrů, nová komunikace nad domovem důchodců…. Uvidíme, kterým akcím dá rada a zastupitelstvo přednost.

Česká republika znovu klesla v žebříčku hodnocení rovnoprávnosti žen ve společnosti a v pořadí 142 zemí obsadila podprůměrnou 96. příčku. Vyplývá to ze zprávy Global Gender Gap Report 2014, kterou nedávno zveřejnilo Světové ekonomické fórum. Za Českou republikou skončily v podstatě pouze rozvojové země, převážně muslimské. Proč máme v tomto ohledu podle vás tak špatné výsledky? Vnímáte je i Vy sama, osobně?

Nikdy jsem nedělala vysokou politiku, ani výraznou manažerskou funkci. Byla jsem učitelkou, ředitelkou školy, místostarostkou a starostkou. Nezaznamenala jsem žádnou profesní diskriminaci. Pravdou je, že někteří muži se k ženám chovat neumějí. Zvlášť když mají moc. Nechce-li člověk oplácet stejnou mincí, musí nastoupit značené sebeovládání, které je mnohdy chápáno jako slabost.

Od smrti Václava Havla uplynuly 18. prosince tři roky. Jak na něj vzpomínáte?

S láskou. Měla jsem tu čest se s ním setkat osobně.

Jak Vy osobně hodnotíte význam Václava Havla v novodobé historii České republiky? A dopustil se podle Vás i nějakých chyb?

Byl mi blízký svojí lidskostí. Včetně horších vlastností, stinných stránek a chyb, které se žádnému Člověku nevyhnou. V Nepálu, na Aljašce, v Kanadě mnozí nevěděli, kde je Česká republika. Jméno Václav Havel zafungovalo všude…

Dnes je Štědrý den. Prozradíte nám, jak trávíte svátky u Vás doma?

Se svými nejbližšími a zcela česky tradičně. Díky vnoučatům hodně radostně.

Máte na závěr nějaký vzkaz či přání pro občany do nového roku?

Z došlých novoročenek mě zaujal citát Richarda Davida Bacha –„ Nikdy Ti není dáno přání, aniž by Ti současně nebyla dána síla jej splnit. Možná však pro to budeš muset těžce pracovat. „

Buďme především zdraví, abychom mohli pracovat a plnit povinnosti a přání. Svá i těch, pro které pracujeme. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…