Na Václaváku se bude demonstrovat na podporu vlády proti sankcím. Zachraňujeme, co Bursíkové a Kocábové zkazili, hřímá pořadatel

25.09.2014 18:24

Sankce uvalované na Rusko nepřinesou mír, naopak mohou být předstupněm války. Navíc připraví tisíce lidí o praci a prohloubí ekonomickou krizi. O tom jsou alespoň přesvědčeni pořadatelé nedělní demonstrace „Ne sankcím, ano míru“. Jeden z nich, Zdeněk Kratochvíl pro ParlamentníListy.cz blíže komentuje vážnost současné mezinárodní situace i ignorantství některých českých politiků.

Na Václaváku se bude demonstrovat na podporu vlády proti sankcím. Zachraňujeme, co Bursíkové a Kocábové zkazili, hřímá pořadatel
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti fašismu na Ukrajině a na podporu Ruska

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

„Štve nás neustálé stupňování sankcí, které poškozují především Evropu a tím i Českou republiku. Tady jsou ohroženy tisíce pracovních míst a nikoho to nezajímá. Ti normální lidé, kteří pracují v továrnách, neřeší nějakou politiku nebo politická gesta vůči Rusku, ale potřebují z něčeho uživit své rodiny,“ vysvětluje na úvod důvody nedělní připravované demonstrace jeden z pořadatelů Zdeněk Kratochvíl.

Aktivisté by prý rádi podpořili rozumné politiky z vlády i prezidenta v tom, že se nemusí obávat nesouhlasit s nesmyslnými politickými sankcemi, které prý navíc žádný mír nepřinesou. „Jde o výlučně občanskou aktivitu, nejde o akci žádné politické strany, o čemž svědčí i to, že mezi řečníky budou lidé napříč politickým spektrem i nepolitici,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Kratochvíl.

Na pražském Václavském náměstí v neděli symbolicky pět minut před polednem vystoupí například senátor Jan Veleba, poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, europoslankyně KSČM Kateřina Konečná, poslanec Úsvitu Radim Fiala, vojenský analytik Martin Koller nebo exministr zahraničních věcí Jan Kavan. Nepřímo by se měl zúčastnit také režisér Zdeněk Troška, který ale kvůli pracovním povinnostem přítomné nejspíš pozdraví prostřednictvím telefonu.

Pořadatelé podle svých slov očekávají výraznou účast, na demonstraci se prý chystají lidé z celé země a dokonce je vypraveno několik autobusů. „Podporují nás i šéfové nebo majitelé mnoha českých firem, jejichž existence je právě pokračujícími sankcemi ohrožena. Tohle už není sranda nebo nějaká počítačová hra. Na Ukrajině umírají tisíce lidí a v Česku kvůli nesmyslným sankcím budou lidé přicházet o práci, poroste nezaměstnanost a můžeme se vrátit do ekonomické krize,“ míní Zdeněk Kratochvíl.

„Jestliže se do toho Evropská unie namočila, nemůže se teď tvářit, jako že se jí to netýká. Naprosto šokující je pak nedávné prohlášení ministra obrany Stropnického, že tady budeme léčit zraněné ukrajinské vojáky. Vždyť tím se přímo stáváme součástí toho konfliktu a nikdo nám nebude moci odpárat, že stojíme na straně kyjevské vlády. Nechápu, proč bychom tu měli léčit jakékoli vojáky, na Ukrajině jsou zraněni tisíce civilistů včetně dětí, ale ti asi nikoho nezajímají,“ pokračuje Kratochvíl pro ParlamentníListy.cz.

Ten podle svých slov naprosto nechápe, komu slouží politici typu Karla Schwarzenberga, Martina Bursíka a další, kteří volají po co nejtvrdším postupu proti Rusku a nejtvrdším sankcím. „Když pořádáme demonstraci a prochází kolem ruští turisté, tak aspoň vidí, že to není tak, jak se jim podává. Takže my vlastně zachraňujeme to, co ti političtí křiklouni a kreténi zkazí. Ti Bursíkové a Schwarzenbergové a Kocábové škodí české zemi a jejím zájmům. Oni jsou nadosmrti zajištěni, tak si můžou plácat něco o prodávání paštik místo boje za svobodu. S realitou to ale nemá nic společného,“ uvádí přesvědčeně.

Stejně skandální je podle něho rozhodnutí pražského primátora Hudečka o pozastavení partnerství Prahy s Moskvou a Petrohradem. „Hudeček si zřejmě nevidí do huby a nedokáže si spočítat, že na to doplatí spousty nejenom hoteliérů a restauratérů, ale především jejich zaměstnanci. On tvrdí, že dělá politické gesto, ale tohle gesto bude hodně drahé. Nebo je Hudeček ochoten ze svého sanovat finanční škody, které to nadělá? U nás to jen krátce proběhlo médii, ale v Rusku se to řešilo v novinách i televizích několik dní ve smyslu, že se k nim chováme nepřátelsky a nechceme je tady. Výsledkem sankcí nebude mír. Budou to škody a nenávist mezi lidmi,“ naštval se Kratochvíl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…