Stop imigraci protievropských polojaponců, neslo se Václavákem. Pak sborově zahřmělo "Čechy Čechům" a atmosféra značně zhoustla

18.07.2015 14:34

Na Václavském náměstí se od čtrnácti hodin koná demonstrace „Braňme ČR, naši budoucnost a budoucnost našich dětí před xenofobií a nenávistí“.

Stop imigraci protievropských polojaponců, neslo se Václavákem. Pak sborově zahřmělo "Čechy Čechům" a atmosféra značně zhoustla
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace " Braňme ČR, naši budoucnost a budoucnost našich dětí před xenofobii a nenávistí!"

„Pokud nejsi sobec a víš, že Češi také v minulosti prchali a svět se na ně nevykašlal a že správnou cestou do budoucna je solidarita a ne vzájemná a uměle vytvářená nenávist a strach, přijď 18. července ve 14:00 na Václavské náměstí,“ píše se v pozvánce na akci, kde se prý jako gesto solidarity mají také sbírat „víčka pro naše naštvané mámy“.

Zván je prý každý, kdo věří, že uprchlíci jsou lidé v nouzi a potřebují pomoc, že opustili své domovy před válkami, zlovůlí nedemokratických režimů a chudobou a investovali všechny své úspory, aby mohli začít znovu, že u nás chtějí jen normálně žít a mohou být pro naši zemi přínosem.

Na akci mělo podle programu vystoupit pět řečníků. Nejprve žena jménem Marwa Al- Shawass, což má být česká muslimka, původně se jmenující Romana Červenková. Dále pak Hassan Charfo, vysokoškolský učitel ze Sýrie, aktivista z organizace pro pomoc uprchlíkům Marek Čaněk, evengelický kněz a aktivista Mikuláš Vymětal a na závěr Ivanka Mariposa Čonková, romská aktivistka ze sdružení Konexe.

Po čtrnácté hodině se v prostoru bulváru Na Můstku sešlo zhruba čtyři sta účastníků a začali k nim hovořit jednotliví řečníci, kromě ohlášených například Šádí Shanaáh ze Strany zelených. V publiku bylo možné vidět i některé známé tváře, například Milana Kohouta, umělce proslaveného zapálenou obhajobou imigrace v diskusním pořadu Máte slovo. K vidění byli i aktivisté Pražského Majdanu a rovněž například sociální demokrat Jan Kavan. Nad hlavami demonstrantů vlál na transparentu například vzkaz „Stop imigraci protievropských polojaponců“.

Aktivistka Čonková ve svém projevu uvedla: „Pokud zde bude pochodovat Okamura se svým rasismem, je třeba hlasitě zvolat ‚No pasaran‘.“ Španělské „Neprojdou“ po ní nadšeně opakoval dav pod pódiem a přidal rovněž „Uprchlíci vítejte“. Aktivistka ze sdružení Konexe vzápětí dodala, že nestojí o to, aby zde vládl fašismus.

Vystoupil i aktivista Ondřej Slačálek, který ve svém projevu vyjádřil názor, že Martin Konvička a podobní aktivisté jsou pro muslimské teroristy darem z nebes, protože přesně o takovou konfrontaci stojí. Aktivisté prý odsuzují agresivitu militantních islamistů, ale tím spíše musejí odmítnout agresivitu druhé strany.

Jde o pouze první akci, která se během sobotního odpoledne má uskutečnit na Václavském náměstí. Poté se má od patnácti hodin konat „u koně“ naopak akce odpůrců imigrace. Obránci před xenofobií se mezitím plánují přesunout na Karlovo náměstí, kde si uspořádají piknik.

V sedmnáct hodin se pak v prostoru Václavského náměstí mají sejít hned dvě demonstrace, jedna proti EU a imigraci, druhá naopak „proti extremismu a násilí“. Právě v tuto dobu se na Václavském náměstí očekává největší „dusno“. ParlamentníListy.cz vše samozřejmě budou sledovat.

Demonstrace se měla na Karlovo náměstí přesunout po patnácté hodině, ovšem protáhla se. To vyvolalo neplánované problémy, neboť někteří účastníci, kteří se zdrželi na místě, zde přišli do styku s militantními zástupci Národní demokracie, kteří již dorazili na vlastní akci ohlášenou na stejné místo na sedmnáctou hodinu. Policie je od sebe oddělila, ale podle zpravodaje ParlamentníchListů.cz začala po půl čtvrté atmosféra na Můstku houstnout.

Asi stovka neonacistů se navíc následně vydala za skandování "Čechy Čechům" na Karlovo náměstí za zastánci imigrace, kteří zde měli naplánované pokračování své akce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…