Na Zaorálkově úřadě prý straší. Okamurův poslanec zjistil více

27.12.2014 18:09

Ostré kritice podrobil poslanec Milan Šarapatka (Úsvit) Ministerstvo zahraničních věcí. Vadí mu jeho postup v kauze dvou českých dětí, které už několik let zadržuje Norsko proti vůli jejich matky. Poslanec také kritizoval postup ministerstva ve věci Volyňských Čechů, kteří zpočátku neúspěšně žádali české orgány o přestěhování do Česka.

Na Zaorálkově úřadě prý straší. Okamurův poslanec zjistil více
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Šarapatka připomněl, že před několika dny všemi českými médii proběhla informace, že se Ministerstvo zahraničí ČR rozhodlo prostřednictvím diplomatické nóty intervenovat ve věci „norských dětí“ a připojit se tak k tlaku na norskou stranu na vydání dětí jejich matce. Poslanec poukázal na to, že média již zapomněla dodat, že matka obou synů nezákonně držených v Norsku byla zproštěna všech obvinění norské strany týkajících se jejího údajného špatného zacházení se svými dětmi již v lednu 2013.

Povinností české diplomacie bylo intervenovat ihned

„Pokud tedy ani po zproštění obvinění norské úřady nekonaly v matčin prospěch, bylo jednoznačnou povinností naší diplomacie intervenovat ihned! Nikoli až skoro dva roky po vyvrácení všech obvinění!“ rozhořčil se politik. Poukázal na to, jak by asi postupovaly USA, kdyby byly v Norsku americké děti. „V průlivu Skagerrak (průliv směřující ze Severního moře k norskému hlavnímu městu) by jistě dávno kotvila americká 6. flotila se všemi svými hlavněmi namířenými na ubohé Oslo. A Norové by děti vrátili ihned, s mnoha omluvami a v hluboké úkloně,“ poznamenal Šarapatka v humorné nadsázce.

Celý článek Milana Šarapatky najdete zde

V této souvislosti si posteskl, že „v ochraně Čechů v zahraničí se bohužel opakovaně zrovna nevyznamenáváme“, a jako další příklad uvedl osud volyňských Čechů, žijících na západě Ukrajiny. Mnozí z nich podle jeho názoru po událostech na kyjevském Majdanu a začátku občanské války na východě Ukrajiny vyhodnotili situaci jako nebezpečnou a neperspektivní a rozhodli se obrátit na naši ambasádu v Kyjevě s žádostí o informace a pomoc při přestěhování do České republiky.

Podle Šarapatky vzhledem k tomu, že se jednalo o ukrajinské občany českého původu, by neměl být s přestěhováním problém. Jenže nakonec byl kvůli tomu, že stěhování Volyňských Čechů do ČR se prý nehodilo „do krámu“ naší diplomacii. Ta podle Šarapatky slepě po vzoru Bruselu vynášela do nebe ukrajinskou vládu dosazenou Majdanem. „A nacionalistické bojůvky jako Pravý sektor nebo politickou stranu Svoboda prezentovala, div že ne  jako samaritány a etalon demokracie,“ uvedl s tím, že proto se z pěti set žadatelů o přestěhování stalo asi třicet „vychytralých vykuků“, toužících jen a jen po ekonomických výhodách.

Jako kdyby ministerstvu stále vládl Schwarzenberg

Změna nastala až poté, co do děje vstoupil prezident Zeman. „Ukázalo se, že představitelé české ambasády v Kyjevě a našeho Ministerstva zahraničí podávali veřejnosti nepravdivé informace. Zájemců o přestěhování bylo více než pět set a skoro stovka volyňských Čechů již žádost o přestěhování podala,“ vysvětlil Šarapatka. Jak dodal, neblahou roli v této kauze sehrál současný český velvyslanec v Kyjevě. Ten prý místo názorů a zájmů naší vlády a České republiky, „vehementně hájí spíše názory a zájmy pánů Schwarzenberga a Štětiny, fanatických zastánců Majdanu a krvavého řešení občanské války na východě Ukrajiny.“

„Jako by na Ministerstvu zahraničí ČR nebyl již celý rok nový pán, ale vládl mu nadále, prostřednictvím svých věrných poddaných (úředníků), (knížepán) Schwarzenberg,“ dodal Šarapatka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…