Na Zemi živitelce se slaví dožínky. Zemědělci hlásí dobrou úrodu

31.08.2013 6:08

Národními dožínkami na českobudějovickém výstavišti třetím dnem pokračuje agrosalon Země živitelka. Jejich tradice byla založena v roce 1969. Žně na většině území Česka skončily a úroda je podle hlášení zemědělských podniků dobrá. Hektarový výnos u obilí je více než o pětinu vyšší než loni, řepka má nejspíš nejvyšší výnos v historii. Z dlouhodobého pohledu je úroda mírně nadprůměrná.

Na Zemi živitelce se slaví dožínky. Zemědělci hlásí dobrou úrodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Venkov - ilustrační foto

První Národní dožínky se uskutečnily ve Strážnici a hned druhé bienále v roce 1971 v Českých Budějovicích na zemědělské výstavě Jižní Čechy - Země živitelka. Před 40 lety povýšila z krajského na národní agrosalon. Za socialismu měla především politický podtext.

Rusnok obdrží dožínkový věnec

Předzvěstí letošní dožínkové slavnosti na Zemi živitelce byla už první den soutěž o nejlepší dožínkový koláč, upekli ho v Klatovech a dostal jej při zahájení prezident Miloš Zeman. Dožínkový věnec v sobotu převezme premiér Jiří Rusnok.

Dožínky - slavnost k ukončení žní - se dodnes slaví v mnoha obcích. Vrcholí předáním dožínkového věnce a vinšováním hospodáři, večer hostinou a taneční zábavou. Hudba v podání folklorních a dechových kapel čeká po celý den i na návštěvníky agrosalonu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …