Na Zlínsku a Slovácku pokračuje druhé kolo senátních voleb

18.01.2014 6:41

Obyvatelé Zlínska a Slovácka dnes budou druhým dnem volit senátora, který v obvodě 80 nahradí Tomio Okamuru, jemuž mandát zanikl poté, co se loni stal poslancem. Vybírají ze dvou kandidátů, kteří postoupili z prvního kola, tedy mezi starostou Uherského Brodu Patrikem Kunčarem (KDU-ČSL) a bývalým hejtmanem Liborem Lukášem (ODS). Zájem o volby je velmi malý. Volební místnosti se otevřou v 08:00 a zavřou ve 14:00.

Na Zlínsku a Slovácku pokračuje druhé kolo senátních voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Volební obvod 80 zahrnuje 79 měst a obcí a zapsáno je zde přes 99.000 voličů. V prvním kole jich hlasovalo jen 23,33 procenta, což bylo dosud nejméně v prvním kole v historii tohoto obvodu. Ve druhém kole zájem voličů ještě klesá. Přesto účast až na rok 2006, kdy byla 15,26 procenta, vždy přesáhla 20 procent. S podobným zájmem ale nyní zřejmě počítat nelze. Kandidáty jiných stran podpořilo asi 13.800 lidí, všichni ale ke druhému kolu nepřijdou.

Kunčar získal v prvním kole, které se konalo minulý týden, 23,36 procenta, tedy 5363 hlasů. Druhý Lukáš obdržel 16,52 procenta, tedy 3792 hlasů. Vítěz nebude zvolen na obvyklých šest let, ale pouze dokončí Okamurův mandát, který vyprší na podzim roku 2018. Doplňovací senátní volby na Zlínsku a Uherskohradišťsku poměr sil v horní komoře nijak výrazně neovlivní. Většinu si v ní zachová ČSSD, která má aktuálně 44 z 81 senátorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…