Na akci Mým národům dnes do Benešova přišly tisíce lidí

31.05.2014 21:45

Pochodem vojsk městem, příjezdem arcivévody Františka Ferdinanda d’Este s rodinou a generálním štábem, módní přehlídkou dobového oblečení nebo výcvikem kavalerie dnes pokračovala třídenní akce Mým národům v Benešově. Událost, kterou dnes navštívilo několik tisíc lidí, je věnovaná 100. výročí sarajevského atentátu i událostem spojeným s první světovou válkou. Začala v pátek a skončí v neděli na Konopišti.

Na akci Mým národům dnes do Benešova přišly tisíce lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zapálená svíčka zakrytá dlaní před větrem

 Do Benešova se sjelo i více než 200 uniformovaných vojáků a civilistů v dobovém oblečení. Vojenský tábor byl pro veřejnost otevřen v 8:00, následoval pochod vojsk městem. Na téměř zaplněném Masarykově náměstí se potom uskutečnilo slavnostní přivítání Františka Ferdinanda d’Este s rodinou.

V neděli se koná v benešovském kostele svatého Mikuláše mše za oběti války

Odpoledne si mohli návštěvníci v Táborských kasárnách prohlédnout výstavu palných zbraní, zhlédnout nástup a výcvik kavalerie a pěchoty, výstřely z děl nebo mezinárodní soutěž ve střelbě. „Jsou tady například vojensko-historické jednotky, jízda, ostrostřelecké kluby, svazy vysloužilců, zástupci jednotek z Polska, Rakouska, Slovenska, Německa, dámy v dobovém coby doprovod, ošetřovatelky z Červeného kříže, polní lazaret nebo polní pekárna," řekl ČTK člen pořadatelského štábu Libor Ouzký. Dnešní účast odhaduje na tři až pět tisíc lidí. Program večer zakončí lidová veselice či koncert kapely Švejk band.

V neděli se koná v benešovském kostele svatého Mikuláše mše za oběti války. Na Konopišti bude otevřen rekonstruovaný Korkový pavilon. Následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d’Este, který byl posledním soukromým majitelem zámku Konopiště, zemřel i s manželkou Žofií 28. června 1914 v Sarajevu rukou atentátníka. Jejich smrt byla jednou z příčin první světové války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…