Na anticeny Velkého bratra je nominováno 140 špiclů a slídilů

10.11.2010 6:42

V Pražském kině Oko budou již pošesté uděleny ceny Velkého bratra (Big Brother Awards), které jsou určeny největším narušitelům soukromí v ČR za uplynulý rok.

Na anticeny Velkého bratra je nominováno 140 špiclů a slídilů

 Na anticenu je letos nominováno zhruba 140 institucí, firem i lidí, ve středu informuje ČTK.Nominace jsou anonymní. Kdokoli z občanů může na webu navrhnout, koho by organizátoři soutěže měli "ocenit".

Letos jsou mezi navrženými například společnost Tesco za spuštění systému věrnostních karet Clubcard, mobilní operátor Vodafone kvůli nahrávání hovorů na infolince nebo pražští radní, kterým k navržení na anticenu dopomohl plán počítající s registrací osobních údajů bezdomovců v hlavním městě. Mezi uchazeči o titul největšího slídila nechybí ani jeden z loňských vítězů, komunitní server Facebook.

Sedm kategorií pro slídily

Ceny jsou každoročně udělovány v sedmi kategoriích: dlouhodobé porušování lidského soukromí, největší firemní slídil, největší úřední slídil, nebezpečná nová technologie, právní norma Velkého bratra, slídil mezi národy, výrok Velkého bratra. Jediným kladným ohodnocením je ocenění za ochranu soukromí. 

Největšími slídily se loni staly ministerstva zdravotnictví a školství, komunitní server Facebook nebo společnost Nokia. Další ceny získala novela zákona o pozemních komunikacích a také francouzská právní norma, která počítá s procedurou, kdy po dvou upozorněních je držitel počítače, ze kterého je porušován zákon, odpojen od internetu.

Čtěte také:
Bezpečnostní agentury bez dozoru. Chybí zákon

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…