Na černé listině švýcarské banky je prý i jedno české jméno. Patří Kalouskovu známému z Bechyně

21.02.2015 8:45

Na seznamu klientů švýcarské pobočky britské velkobanky HSBC, která čelí vyšetřování v několika zemích kvůli tomu, že měla svým klientům aktivně pomáhat v daňových únicích, je i česko-švýcarský podnikatel Josef Šťáva. Informují o tom dnešní Lidové noviny, které připomínají, že Šťáva už dvě desetiletí bojuje s českým státem v kauze Diag Human kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou.

Na černé listině švýcarské banky je prý i jedno české jméno. Patří Kalouskovu známému z Bechyně
Foto: Archiv
Popisek: Švýcarský frank

Noviny také upozorňují na to, že Šťáva se řadí k přátelům exministra financí Miroslava Kalouska. "Oba ostatně mají nemovitosti v Bechyni, kde Šťáva vlastní i tamní zámecký komplex,“ píše list.

Sám Šťáva nezapírá, že měl u zmíněné banky účet. "U HSBC jsem byl klientem někdy od roku 1981 nebo 1982 a měl jsem tam několik kont, jak soukromých, tak firemních a byl jsem s jejich službami spokojen,“ řekl listu Štáva. Tvrdí ale, že nemá žádné černé nebo nezdaněné peníze, takže na účtech nemohl nic ukrývat.

Na seznamu zákazníků švýcarské pobočky HSBC má být podle zjištění Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů celkem 91 jmen lidí a firem s asi dvěma stovkami účtů, kteří mají napojení na Česko.

Deník připomíná, že mezi prominentní klienty zmíněné banky patřily hvězdy světového showbyznysu jako zpěvačka Tina Turner, ale i členové královských rodin z Bahrajnu, Saúdské Arábie nebo z okolí jordánského krále Abdalláha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…