Na cestě jsou nové 3 miliony migrantů. U nás se nezdrží, půjdou do Evropy, varuje Turecko

28.03.2017 13:45

Do Turecka se podle vyjádření tureckého místopředsedy vlády Veysi Kaynaka chystá vlna migrantů z východního Íránu, údajně by se mělo jednat až o 3 miliony lidí. Turecko by přitom pro migranty mělo být pouze tranzitní zemí, informuje turecký deník Hürriyet Daily.

Na cestě jsou nové 3 miliony migrantů. U nás se nezdrží, půjdou do Evropy, varuje Turecko
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Itálie - migranti

Čerstvá migrační vlna čítající až tři miliony migrantů z východního Íránu se podle tureckého činovníka chystá v nejbližší době zaplavit turecká města.

„Podle našich informací se v současné době v Íránu mobilizuje okolo 3 milionů migrantů, kteří se připravují na cestu do Turecka. Bohužel se jedná převážně o Afghánce z východních oblastí Íránu,“ uvedl Kaynak v rozhovoru pro tureckojazyčnou verzi CNN.

Turecký politik dále vyjádřil obavu z lhostejnosti Teheránu vůči vlně migrantů směřujících do Turecka.

„Naše obava vyplývá z lhostejnosti íránských úřadů vůči migrantům směřujícím do Turecka. Těžko říci, jestli tam je ze strany státu nějaká podpora,“ uvedl pro CNN.

Kaynal dále zmínil, že turecké úřady již začaly jednotlivě vyšetřovat případy dohromady 30 000 migrantů, kteří se pokusili nelegálně překročit turecké hranice v minulém roce. Migranti se podle vyjádření politika snaží do Turecka dostat, ovšem zůstat v zemi nechtějí. Turecko pro většinu migrantů slouží pouze jako tranzitní země.

„Evropa a spolu s ní i celý svět by se nad tímto problémem měla vážně zamyslet. Ti lidé, kteří k nám míří, v Turecku zůstat nechtějí, samozřejmě, že míří na západ,“ dodal Kaynak v závěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…