Na drogy nesahejte, řekl vládě Ústavní soud

05.05.2021 17:53

Ústavní soud odebral vládě právo rozhodovat o tom, jaké rostliny a houby považuje za omamné a psychotropní látky, a na základě toho určovat jejich trestné množství. Podle soudců totiž může jen zákon stanovit, jaké jednání je trestným činem, a pokud by vláda určovala trestné množství určité látky, odporovalo by to Listině základních práv a svobod.

Na drogy nesahejte, řekl vládě Ústavní soud
Foto: archiv RV
Popisek: Marihuana

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14814 lidí
Ústavní soud rozhodnutím reagoval na podnět Okresního soudu v Chrudimi, o rozhodnutí Ústavního soudu informuje server Česká justice. „Zrušili jsme zmocňovací ustanovení pro vládu. Je to z důvodu, že je to v rozporu s článkem 39 odstavec 1 Listiny základních práv a svobod,“ uvedl ústavní soudce Pavel Šámal s tím, že jen zákon stanoví, jaké jednání je trestným činem a jaký trest lze uložit.

Podle Šámala tak vláda nemůže určovat trestné množství, jelikož to v praxi znamená stanovení spodní hranice trestní odpovědnosti, a to může činit pouze zákonodárce. Soudy se tak nově nebudou moci řídit zrušeným ustanovením, ale dřívějšími rozhodnutími soudů. „Ta judikatura je ovšem tak rozvinutá s ohledem na délku používání pojmů v praxi, že to podle mého názoru nebude činit potíže,“ dodal Šámal.

Chrudimský soud také navrhoval zrušení pojmů „množství větší než malé“ a „menší množství“, které jsou podle něj nejednoznačné. To ale Ústavní soud odmítl s tím, že tyto pojmy odlišují trestné činy od přestupků. Množství v každém případu určuje expertiza, což je podle Šámala v souladu s ústavou. Jde ale o složitý postup, kdy se například v konopí až po vysušení analyzuje obsah THC, a teprve poté dochází k rozhodnutí, zda se jedná o trestný čin.

Termín „množství větší než malé“ se u drog používá od konce 90. let minulého století, kdy se objevil v novele trestního zákona a zákona o přestupcích. Tu Parlament přijal i přes veto tehdejšího prezidenta Václava Havla. Od té doby se nejednoznačné termíny snažilo marně vyřadit několik poslanců a objevují se kritiky i z řad odborníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…