Na hlavním náměstí v Berlíně mají problémy s mladými uprchlíky z Afriky. Létají tam láhve, vytahují se nože...

23.05.2018 8:31

Liberální přistěhovalecká politika s sebou vedle radosti z multikulturalismu přináší i své temné stránky. Pro německý magazín Focus o nich hovoří policista, který působí v oblasti náměstí Alexanderplatz v Berlíně.

Na hlavním náměstí v Berlíně mají problémy s mladými uprchlíky z Afriky. Létají tam láhve, vytahují se nože...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Většina uprchlíků ze Súdánu se představuje jako Mohamed

„Mezi dvěma většími skupinami probíhá přímo uprostřed Alexanderplatz ostrá výměna názorů. Od slovních výpadů se brzy přechází k fyzické výměně názorů. Vzduchem létají kameny, láhve i další předměty. Situace se i nadále stupňuje a musí zasáhnout policie. Dva přímí účastníci konfliktu jsou nakonec převezeni do nemocnice,“ vypráví velitel místní policejní stanice Robin Gottschlag o incidentu, který se zde odehrál jednoho večera koncem letošního ledna.

Právě z důvodu častého opakování podobných konfliktů na Alexanderplatz zde vznikla nová policejní stanice. „Spory často vznikají velmi nečekaně a rychle. Vývoj má takový spád, že jej nemůže predikovat ani zkušený policista. I z toho důvodu je žádoucí, aby v bezprostředním okolí byli nastálo přítomni policisté,“ říká šéf místní policejní stanice, která zde vznikla v polovině prosince loňského roku.

Celý text  v němčině je ZDE.

Nicméně Gottschlag připouští, že ani stálá přítomnost policie na frekventovaném náměstí vzniku konfliktů zcela zabránit nemůže. „Často incidenty vznikají v blízkosti naší policejní stanice. Mají obvykle vysokou dynamiku, ale tím, že jsme tady 24 hodin denně přítomni, můžeme zabránit jejich dalšímu vygradování,“ říká šéf třicetičlenného týmu, který se zaměřuje především na zdejší kriminalitu páchanou nejčastěji mladými uprchlíky.

„V průměru zde dochází ke dvěma zraněním denně. Často v důsledku použití bodných zbraní, lahví, tyčí apod. Situace na náměstí se od zřízení policejní stanice lehce zklidnila, ale Gottschlag připouští, že zejména v noci tady není bezpečno. „Ale i přes den se po náměstí pohybují velké skupiny uprchlíků, které často čítají i více než sto lidí. Hlavně v loňském roce nám nadělali tito mladí Afričané spoustu starostí.“

Nově založený tým Alex úzce spolupracuje také se sociálními pracovníky a podařilo se mu aspoň částečně udělat z Alexanderplatz bezpečnější místo. Ale problém vyřešen nebyl, protože mladí afričtí migranti se jen stáhli do jiných částí města a vystřídali je kapesní zloději z Rumunska, Bulharska a dalších zemí jihovýchodní Evropy. Ti se sice mezi sebou nepouštějí do konfliktů na nože, ale zase okrádají turisty ze všech koutů světa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…