Na inauguraci přijde 600 lidí, Němcová ji neprožívá

07.03.2013 17:07

Na páteční inauguraci nového prezidenta Miloše Zemana je pozváno 626 hostů. Kromě poslanců a senátorů jsou to i odcházející prezident Václav Klaus s manželkou Livií, Dagmar Havlová, pozvánku obdrželi například velvyslanci, ale i zástupci církví. Chybět nebudou ani členové vlády. ČTK to dnes řekla předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, která podle zákona zítřejší společnou schůzi Sněmovny a Senátu svolala.

Na inauguraci přijde 600 lidí, Němcová ji neprožívá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny

Proti předchozí inauguraci Václava Klause v roce 2008 se situace změnila tak, že Zeman bude skládat slib do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha a nikoli předsedkyně Sněmovny. Němcová bude schůzi řídit. "Je to úkol, který beru jako pracovní úkol a bude muset být zvládnut na profesionální úrovni," řekla.

Pracovní akce

Při sestavování pozvánek se podle ní vycházelo ze stejného schématu, podle kterého se zvou hosté na Hrad k 28. říjnu, kdy prezident předává státní vyznamenání. Pozvání jsou také všichni čeští europoslanci, hejtmani, primátoři, zástupci justice, Ústavní soud. Vedle nich usednou do lavic zástupci například Sokola nebo například Konfederace politických vězňů. Pozvání obdrželi i zástupci církví.

Sněmovny se týká hlavně svolání společné schůze poslanců a senátorů do Vladislavského sálu, kde bude Zeman skládat slib. Další akce, například vojenskou přehlídku a položení květin k soše T. G. Masaryka už podle Němcové organizuje hradní protokol. Nový prezident se také na společném obědě setká s nejvyššími ústavními činiteli.

Jak Němcová řekla, páteční slavnostní akt je pro ni pracovní úkol, který musí splnit tak, aby se schůze odehrála slušně a důstojně. "Není každý den slib prezidenta republiky a nejsme každý den ve Vladislavském sále," poznamenala. "Ale ta moje politická funkce mě už přivedla do řady mimořádných událostí, na řadu mimořádných vystoupení, takže v tomto slova smyslu to nijak dramaticky neprožívám," dodala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …