Na informace o vyšetřování střelby v U. Brodě bylo uvaleno embargo

03.03.2015 13:30

Na informace o vyšetřování tragédie v Uherském Brodě, kde minulý týden muž zastřelil osm lidí a poté i sebe, bylo uvaleno embargo. Na konci března poskytne informace společně policie a státní zastupitelství, řekl ČTK zlínský policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský.

Na informace o vyšetřování střelby v U. Brodě bylo uvaleno embargo
Foto: vlada.cz
Popisek: Premiér Sobotka uctil památku obětí v Uherském Brodě

"Informační embargo bylo uvaleno po dohodě policie a státního zastupitelství, žádné aktuální informace k vyšetřování nyní nebudou sdělovány," podotkl Stránský.

Tragédie v Uherském Brodě se stala minulé úterý. Třiašedesátiletý muž vešel do restaurace Družba a zastřelil osm lidí ve věku 27 až 66 let a poté i sebe. K obětem neměl žádný bližší vztah. Jedna žena byla při střelbě zraněna, podstoupila operaci v uherskohradišťské nemocnici, kde je stále hospitalizována, její stav je stabilizovaný. Jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace. Několika lidem se podařilo z restaurace utéct.

Podle ministra vnitra Chovance policie nechybovala

Policie by měla mít v tomto týdnu k dispozici první výsledky analýzy zákroku proti střelci, výsledky zatím nejsou, řekla dnes ČTK mluvčí policejního prezidia. Na pokyn policejního prezidenta se událostí zabývá odbor vnitřní kontroly policejního prezidia. Zákrok prověřuje také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), její mluvčí dnes ČTK řekla, že výsledky zatím nejsou známy. V médiích se objevila svědectví přeživších, kteří byli v době útoku v restauraci, zákrok policie kritizují, především přišel podle nich pozdě.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) policie nechybovala. Ministr podle svých slov mluvil s ředitelem generální inspekce Ivanem Bílkem. "Ujistil mě, že evidují a budou prošetřovat veškeré podněty, včetně informací, které se objevují v médiích. Vzhledem k tomu, že se jedná o složitý případ, nelze očekávat výsledky šetření generální inspekce v řádech týdnů, ale spíše měsíců," uvedl Chovanec na stránkách ministerstva vnitra. Ministr podle svých slov nebude vzhledem k probíhajícímu vyšetřování iniciovat vyšetřovací komisi při Poslanecké sněmovně. "Ale pokud tento návrh padne, budu pro něj aktivně hlasovat," poznamenal.

V Uherském Brodě se lidé v pondělí rozloučili s první obětí střelce, další pohřeb se koná dnes a v dalších dnech. Rodina útočníka vyjádřila soustrast pozůstalým obětí a uvedla, že se už léta se střelcem nestýkala. Střelba vyvolala diskusi o změnách v udělování zbrojních průkazů. Útočník střílel z legálně držených zbraní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…