Na jihu Čech to vře. Tisíce odpůrců a obhájců radní z KSČM proti sobě

24.11.2012 12:06

Už 9700 podpisů proti obsazení resortu školství a kultury krajskou radní za KSČM Vítězslavou Baborovou má petice, kterou sepsal středoškolský učitel Martin Rosocha z Třeboně. Nedávno ale vzešla i petice na podporu Baborové. Ta má už přes 2100 podpisů. Podporu vyjadřují učitelce ze Strakonic, která je jinak velmi oblíbená a podle mnohých odbornicí na školství, lidé z celé republiky.

Na jihu Čech to vře. Tisíce odpůrců a obhájců radní z KSČM proti sobě
Foto: kr-gottwaldovsky.cz
Popisek: Demonstrace proti účasti komunistů ve vedení Zlínského kraje

„Velmi mne to potěšilo a všem, kteří vyjádřili svou podporu, chci poděkovat. To, co se odehrává v posledních týdnech, ten můj veřejný „linč“, není nápadem těch studentů a ani toho učitele. Za tím stojí někdo jiný,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Vítězslava Baborová.

Právě pod petici na podporu krajské radní se objevují i komentáře typu:

Jsem znechucen chováním studentů třeboňského gymnázia a dalších, kteří se k nim přidali. Je trestuhodné, že to se děje na půdě škol, které by měly být apolytické. Pedagog by měl vést děti k tomu, aby se chovaly jako demokraté. K demokracii patří i respektování názorů toho druhého. Paní Baborová byla demokraticky zvolena a to musíme respektovat. Chování výše uvedených mně připomíná padesátá léta, kdy lidé podepisovali archy a žádali přísné potrestání viníků v politických procesech.

Pokud mladým "hrdinům" tak strašně vadí něčí příslušnost ke komunistické straně, měli by si zmapovat minulost svých miláčků z tzv. pravicových stran.

Učitelé, kteří manipulují se studenty, jsou horší jak onanující pedofilové. Měla by se jim pozastavit činnost pedagoga.

Mgr. V. Baborovou znám, vážím si jí a podporuji ji ve funkci radní. Protestující studenti podle mne prokazují, že o ní nic nevědí. Jakoby se chtěli někomu zavděčit.

Požádala policii o pomoc

Vítězslava Baborová se dokonce už obrátila na policii poté, co dostala informaci, že někteří z protestujících studentů pohrozili, že pokud se nevzdá postu, nebo nebude vedením kraje odvolána, budou bivakovat před jejím domem. To nejen členové KSČM, ČSSD, ale třeba i někteří pravicově orientovaní politici označili za šikanu.

Hejtman Jiří Zimola odmítá, že by na nátlak studentů někoho odvolával, především, když se ničeho radní nedopustila.

„Zastupitelstvo kraje ji demokraticky a většinově jmenovalo do funkce tím, že ji zvolilo. A já nemohu odvolávat nikoho a odvolávat někoho jen proto, že se někomu nelíbí, to je prostě nesmysl,“ uvedl hejtman. Už před časem vyzýval k tomu, aby byla možnost nové koalici dáno takzvaných sto dnů hájení.

„První dny po ustanovení vládní koalice v Jihočeském kraji jsou plné výměn názorů a vyjadřování nesouhlasných či naopak souhlasných postojů k tomu či onomu. Je to tak dobře, vždyť svobodné projevy názorů jsou výsostným právem demokracie. Bohužel, věcná diskuse je částečně nahrazována hysterií směřující k nepříjemně dusné atmosféře,“ říká Zimola.

Další protesty

Přesto studenti chtějí dál demonstrovat. Zřejmě na příští čtvrtek chystají další protest. Kromě studentů z Třeboně a některých dalších měst, se přidala i Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, nebo Biskupské gymnázium. To se ale nelíbí některým rodičům žáků právě biskupského gymnázia.

„Učitelé jsou tu od toho, aby učili, ne aby organizovali nějaké manifesty, hlavně proti paní, která nic špatného neudělala. Jen je prostě v nějaké straně. Já si taky mohu myslet o řediteli biskupského gymnázia, že má blíž k mužům, než k ženám a můj názor nemusí být směrodatný a vyvolávám nějaké protesty,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz paní Jitka, matka středoškolačky gymnázia.

Organizátoři protestů tvrdí, že nechtějí zpochybnit výsledky voleb, nýbrž to, že do čela školství a kultury byla jmenována komunistka.

Vadí spojení s KSČM, nikoli výsledky voleb

„Vždyť hejtman Zimola nemusel jít do koalice s komunistky. Mohl jít s Jihočechy 2012 a KDU-ČSL,“ prohlásil hlavní oficiální organizátor protestů, učitel z Třeboně Martin Rosocha.

Tím prý podle mnohých zastánců Vítězslavy Baborové jasně naznačil, kdo za protesty opravdu stojí. „Ano, je to uražená ješitnost některých, kteří se do vedení kraje nedostali. Tak se mstí,“ dodal další ze zástupců ČSSD na jihu Čech.

To ale právě „poražení“ – tedy především Jihočeši 2012, KDU–ČSL, TOP 09 i ODS popírají. Především pak Jihočeši 2012 vidí spojení sociálních demokratů s komunisty jako účelové.

Ne všichni chtěli s komunisty?!

Starosta obce Kovářov Pavel Hroch, který je v čele vedení sdružení Jihočeši 2012 a zúčastňoval se povolebních vyjednávání o složení koalice, tvrdí, že ČSSD šla s KSČM do spolupráce výhradně na přání hejtmana Zimoly, byť někteří sociální demokraté byli proti.

„Máme potvrzeno z důvěryhodných zdrojů, že několik lidí v krajském vedení ČSSD koalici s KSČM ani po ideové masáži ze strany hejtmana Zimoly neupřednostňovalo. Na jednání KVV ČSSD byli ovšem jasně zatlačeni do kouta Jiřím Zimolou, který jednoznačně upřednostňoval koalici s KSČM. Pokud by s ní někdo nesouhlasil, měl podle něj rezignovat na post krajského zastupitele a opustit zastupitelský klub. „Demokracie“, jak si ji nikdo nepředstavujeme. Asi se Jiří Zimola od svých nových kolegů v krajské vládě učí rychleji, než by kdokoliv předpokládal,“ tvrdí redakci Pavel Hroch.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…