Na jihu Moravy koalici podepíšou ve středu. Křesla si rozdělí následovně

24.10.2016 19:50

Zástupci hnutí ANO v Jihomoravském kraji podepíšou ve středu odpoledne spolu s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno koaliční smlouvu. ČTK to dnes sdělila předsedkyně jihomoravského zastupitelského klubu ANO Taťána Malá. Koalice bude mít 34 mandátů z celkových 65. Kandidátem na hejtmana bude lídr ANO Bohumil Šimek.

Na jihu Moravy koalici podepíšou ve středu. Křesla si rozdělí následovně
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Partneři mají hotové programové teze i koaliční smlouvu, které do středy projednají ve svých orgánech. „Podpis by měl být ve 13:00,“ uvedla Malá. V jedenáctičlenné radě bude mít ANO pět míst, ČSSD čtyři a zbylí dva partneři po jednom. ANO se bude starat o rozpočet, financování, majetek a investice, ČSSD o dopravu, zdravotnictví, sociální věci a rodinnou politiku. TOP 09 s Žít Brno budou mít na starosti vědu, výzkum a inovace, sport a kulturu a Starostové územní plánování.

V konečném rozhodování o posledním partnerovi ANO upřednostnilo ČSSD před KDU-ČSL

Vítěz voleb hnutí ANO několikrát jednalo o koalici s KDU-ČSL, ale strany se nedohodly. ANO to zdůvodnilo suverenitou lidovců, kteří podle hnutí požadovali funkci hejtmana. Chtělo ho přitom ANO jako vítěz voleb. Po neúspěšných jednáních proto začalo jednat i s ČSSD a také si ustanovilo trojblok spolu se Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. V konečném rozhodování o posledním partnerovi pak ANO upřednostnilo ČSSD před KDU-ČSL. Spolupráci podmiňovalo tím, že dosluhující hejtman a lídr ČSSD Michal Hašek nebude zastávat žádnou uvolněnou funkci. Hašek to přijal a žádnou nepožadoval.

Dnes ČTK napsal, že koaliční smlouvu už schválil krajský výbor strany i klub jejích zastupitelů ČSSD včetně programových tezí a nominace zástupců ČSSD do uvolněných funkcí v radě. „Jak jsem slíbil, o žádnou uvolněnou funkci jsem při koaličních jednáních neusiloval, dnes jsem všechny návrhy související s ustavením nové koalice také podpořil,“ uvedl Hašek.

ANO získalo ve volbách 15 mandátů ze 65, KDU-ČSL i ČSSD shodně po 11. KSČM jich má sedm, ODS šest, po čtyřech mají Starostové pro Jižní Moravu, TOP 09 s Žít Brno a SPD s SPO. Poslední tři mandáty získali zelení a Piráti.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…