Na jihu Moravy se blíží podpis koaliční smlouvy. Za účasti Haškovy ČSSD

19.10.2016 15:28

Hnutí ANO v Jihomoravském kraji by spolu s ČSSD, TOP 09 s Žít Brno a Starosty pro Jižní Moravu mohlo příští týden ve středu podepsat koaliční smlouvu. ČTK to dnes po setkání stran řekla předsedkyně jihomoravského zastupitelského klubu ANO Taťána Malá. Kandidátem na hejtmana je lídr ANO Bohumil Šimek.

Na jihu Moravy se blíží podpis koaliční smlouvy. Za účasti Haškovy ČSSD
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Strany mluvily i o dalším obsazení jedenáctičlenné rady. ANO v ní bude mít pět míst, ČSSD čtyři, zbylí dva partneři po jednom. Jména ale Malá neřekla, stejně tak ani dvojka na kandidátce ČSSD Marek Šlapal. Podle obou je třeba, aby návrhy na radní projednaly jednotlivé strany, poté je mohou zveřejnit. Podle Malé se ladí text koaliční smlouvy. „Do pátku vypracujeme teze, které budou základem pro programové prohlášení kraje, a vypracujeme z nich i prohlášení rady,“ uvedla Malá. Teze se podle ní vytvoří ze základních témat z volebních programů partnerů, z oblastí, jako jsou doprava, péče o seniory a podobně.

Vítězné hnutí ANO jednalo několikrát o koalici s KDU-ČSL

Rozhodnuto je o gescích. ANO bude mít na starost rozpočet, financování, majetek a investice, ČSSD dopravu, zdravotnictví, sociální věci a rodinnou politiku, TOP 09 s Žít Brno vědu, výzkum a inovace, sport a kulturu a Starostové územní plánování.

Vítězné hnutí ANO jednalo několikrát o koalici s KDU-ČSL, ale strany se nedohodly. Proto začalo jednat i s ČSSD a zároveň ustanovilo trojblok spolu se Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. V konečném rozhodování o posledním partnerovi ANO dalo přednost ČSSD před KDU-ČSL, což zdůvodnilo lepší komunikací. Podmínkou spolupráce bylo, že dosluhující hejtman a lídr ČSSD Michal Hašek nebude mít v kraji žádnou placenou funkci. Hašek to akceptoval a žádnou nepožadoval.

ANO má 15 mandátů ze 65, KDU-ČSL i ČSSD shodně po 11. KSČM jich má sedm, ODS šest, po čtyřech mají Starostové pro Jižní Moravu, TOP 09 s Žít Brno a SPD s SPO. Poslední tři mandáty získali zelení a Piráti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…