Na jižní Moravě vládne ČSSD. S Babišem v zádech

15.10.2013 21:54

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny by na jižní Moravě podle průzkumu pro Českou televizi (ČT) vyhráli sociální demokraté. Hlasovat by pro ně mohlo až 30 procent voličů. Druhé by skončilo hnutí ANO 2011 s 22 procenty a třetí TOP 09 s možným ziskem 20 procent hlasů. Vyplývá to z průzkumu takzvaného volebního potenciálu, který pro ČT od 4. do 10. října provedly agentury Median a STEM/MARK.

Na jižní Moravě vládne ČSSD. S Babišem v zádech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební plakát ČSSD

Volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla v současné době získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Součet volebních potenciálů proto přesahuje 100 procent. Je také třeba počítat se statistickou chybou od 1,5 procenta u stran s nejnižším potenciálem až po tři procenta u stran s potenciálem nejvyšším. Ve výzkumu odpovídalo v regionu 1040 respondentů.

Čtvrtou nejúspěšnější stranou by na jižní Moravě podle průzkumu byla KSČM až s 18 procenty. Maximálně 13,5 procenta zaznamenala ODS, o 1,5 procenta méně má KDU-ČSL. Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury skončil na sedmém místě s 11,5 procenta. Na jeho kandidátkách jsou i představitelé politické strany Moravané, kteří prosazují obnovu samosprávy na Moravě. Na osmou příčku poslaly výsledky průzkumu Stranu práv občanů - zemanovce (SPOZ) s 9,5 procenta. Na deváté skončila se sedmi procenty Strana zelených (SZ). Volební potenciál zbylých stran nedosahuje pěti procent.

Sociální demokraté zvítězili v kraji i v roce 2010

Krajský úřad zaregistroval pro předčasné sněmovní volby na jižní Moravě 19 subjektů, tedy stejně jako v roce 2010. K volbám tehdy v regionu přišlo 63,27 procenta voličů.

Volby v roce 2010 v Jihomoravském kraji vyhrála ČSSD, která získala 23,35 procenta hlasů. Ve srovnání s volbami 2006 si ale pohoršila o deset procent. Na druhém místě skončila před třemi lety ODS s 18,47 procenta, třetí byla TOP 09 s 15,31 procenta a čtvrtí komunisté s 11,65 procenta. Pětiprocentní hranici překročily Věci veřejné s 9,75 procenta a lidovci s 8,37 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…