Na každém šprochu Rusa trochu. Respekt vážně rozebírá, jak jsou žluté vesty navázané na Moskvu

16.02.2019 16:13

Server Respekt.cz píše o spekulacích, že „žluté vesty“ ve Francii vehnala do ulic ruská dezinformační kampaň. „Později se prokázala existence řady falešných, na ruské konspirační weby napojených účtů, které hněv na internetu roztáčely. Nijak to sice nezpochybnilo autonomii zrodu hnutí žlutých vest, jen si konzument zpráv o antisystémových revoltách začal zvykat na to, že na každém šprochu je Rusa trochu,“ poznamenává komentátorka Kateřina Šafaříková.

Na každém šprochu Rusa trochu. Respekt vážně rozebírá, jak jsou žluté vesty navázané na Moskvu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Hlavní „boje“ s policií se při demonstracích ve Francii odehrály na Elysejských polích v Paříži. Dnes už je tam téměř vše opraveno a na nepokoje odkazují jen nepatrné stopy minulých bouří

Následně uvádí, že se to nyní opět potvrdilo. Například anglickojazyčné servery přinesly v uplynulých dnech zjištění, že mezi vůdci žlutých vest jsou bývalí proruští bojovníci z Donbasu a že zájem setkat se s nimi projevil italský vicepremiér Luigi di Maio z radikálního Hnutí pěti hvězd.

Šafaříková pak popisuje i to, jak se následně ukázalo, že mezi lídry není žádný bývalý bojovník na Donbasu. „Teď ale přichází zmíněný šproch. Francouzská obdoba Antify mezi účastníky demonstrací v čelných řadách – odtud zřejmě dezinformace, že šlo o lídry – identifkovala několik aktivních členů francouzské fašistické scény včetně těch, kteří odešli bojovat na Ukrajinu,“ dodala Šafaříková a zmínila Victora Lentu, Sergeje Muniera a Mickaëla Takahašiho. 

Původní text ZDE.

„Jejich profily začali blíže zkoumat francouzští novináři poté, co se Victor Lenta opakovaně objevil v čele průvodu žlutých vest a měnil identitu. Jednou byl ‚ochrankou‘ žlutých vest a představil se jako Anthony, podruhé pochodoval ve vojenském baretu a s ruskými medailemi na hrudi po boku dalších bojovníků z Donbasu, jindy se zúčastnil rvačky krajně pravicových bojůvek se členy Antify. Sergeje Muniera pak zachytily fotografové, jak stojí ve žluté vestě na Champs-Elysées a mává vlajkou separatistické Doněcké republiky,“ popsala Šafaříková, že není jasné, zda se Victor, Sergej a další přidali k vestám dobrovolně; od srdce a autonomně – nebo zda na začátku jejich zanícení pro vesty stál jeden Rus, jak už to v Evropě v této době bývá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…