Na klubu ČSSD bylo dusno, Babiš prý vyhrožoval: Jestli chcete, aby koalice fungovala, tak...

07.04.2015 15:45

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka pohrozil Andrej Babiš na klubu ČSSD koncem koalice v případě, kdyby ČSSD podpořila návrh bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), aby firmy s majetkovou účastí státu přešly z vlivu ministerstva financí pod jiné resorty.

Na klubu ČSSD bylo dusno, Babiš prý vyhrožoval: Jestli chcete, aby koalice fungovala, tak...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

„Chápu to tak, že pan ministr nám dal tak trochu nůž na krk. Že jestli chceme, aby koalice fungovala, tak chce mít ty podniky pod kontrolou. Tak jsem to pochopil,“ řekl pro portál iDnes.cz ministr Mládek.

Na jednání klubu ČSSD doprovázeli Andreje Babiše i šéfové společností Čepro, Mero a Českého aeroholdingu. Vyjádření se po jednání v klubu Babiš prý vyhnul. Zato předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek se vyjádřil se slovy: „Já to tak vyhroceně nevnímám.“ Následně dodal, že při vzniku koalice se jednotlivé strany dohodly na určitých pravidlech, kterými se budou řídit.

Předseda klubu ČSSD Roman Sklenák uvedl, že většina členů klubu si myslí, že je určitě lepší, kdyby státní firmy spadaly pod více ministerstev, a ne jen pod ministerstvo financí, je si ale prý jist, že k realizaci takové změny by byla potřeba dohoda celé koalice. Podle iDnes.cz vylučuje Sklenák možnost rozpadu koalice.

Prohlášení sociálních demokratů prý „pobavilo“ poslance za TOP 09 Miroslava Kalouska, který zdůraznil, že ČSSD na svém sjezdu prohlašovala, jak chtějí bojovat proti oligarchizaci státu. Skutečnost je podle Kalouska prý jiná a spíše hlásá ČSSD něco rozdílného: „Jsme připraveni bojovat s oligarchizací země tam, kde s tím bude souhlasit Andrej Babiš,“ řekl Kalousek.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se domnívá, že je debata o převodu státních firem pod více ministerstev zbytečná, jelikož to Andrej Babiš odmítá. „Nepřeji si rozpad koalice,“ prohlásil Bělobrádek s tím, že je zřejmé, že se nechce Andrej Babiš vzdát části svých pravomocí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…