Na konci války nás bombardoval SSSR. Odneslo to 1300 lidí, připomněl divákům pořad Marka Wollnera

28.04.2015 8:42

Pořad Reportéři ČT, uváděný šéfredaktorem reportážní publicistiky Markem Wollnerem, ve svém pondělním vydání připomněl utajovanou kapitolu české historie druhé světové války. Zatímco bombardování Prahy Američany v únoru 1945 je připomínáno pravidelně, drtivá většina Čechů prý neví, že česká a moravská města bombardovali také Sověti. Nejspíš prý proto, že se o tom vůbec nemluví.

Na konci války nás bombardoval SSSR. Odneslo to 1300 lidí, připomněl divákům pořad Marka Wollnera
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V gruzínském městě Gori, rodišti Josifa Stalina

Americké bombardování českých měst je všeobecně známo a například nálet na Prahu 14. 2. 1945, který si vyžádal 701 obětí, je připomínán každý rok. Američané jej přitom vysvětlují chybou v navigaci, letadlo mělo původně bombardovat Drážďany, které byly v té době hlavním cílem Spojenců. Podobně známý je i dubnový nálet na plzeňskou Škodovku, který byl podle Reportérů roky vykládán tak, že Američané chtěli co nejvíce poničit průmysl před plánovaným znárodněním. Ve skutečnosti měl prý být důvodem fakt, že se ve Škodovce vyráběly klíčové komponenty německých tanků. „BBC zhruba dvě hodiny před náletem varovala, aby Američané co nejvíce ušetřili životy českých civilistů i dělníků ve Škodovce,“ zdůraznil historik Jiří Rajlich.

Na samém sklonku války 8. a 9. května bylo ale několik českých a moravských měst bombardováno i Sověty. Později se o tom však mlčelo. Více než 700 bomb mělo být například svrženo na továrny v Mladé Boleslavi. Celkem měly sovětské bombardéry zabít na 1300 lidí a napáchat rozsáhlé hospodářské škody, které ale později propaganda zamlčovala, případně přisuzovala Němcům. Reportéři ČT také zmínili, že sovětská letadla byla často neoznačená.

Cílem náletů prý mělo být zničení německých kolon, ustupujících do amerického zajetí, krutě ale měly zasáhnout i civilisty. Nejhůře měla být kromě Mladé Boleslavi zasažena Roudnice a Mělník.

Nejzajímavější na utajování akce prý je, že československé úřady ji odmítaly přiznat, ačkoliv Sověti se bombardováním českých měst nijak netajili a od šedesátých let se o něm v SSSR běžně psalo.

„Sovětská historiografie naopak neviděla důvod nálety sovětských letců v první mírový den, 9. května 1945, zamlčovat. Naopak, byly a dodnes jsou brány jako regulérní součást válečných operací,“ vysvětloval v pořadu Michal Plavec z Národního technického muzea.

Pak se Reportéři vypravili do středočeské Byšice, kde se nacházela továrna Vitana, rovněž bombardovaná. Pamětník Zdeněk Novotný, tehdy mladý chlapec, vzpomínal, jak jedna z bomb spadla přímo na prostranství před továrnou, kde najednou zemřelo 25 lidí. Novotný také odhaloval, jak se už tehdy utajovalo, že se jednalo o sovětská letadla, ačkoliv lidé to prý dobře věděli. „Pamatuju si, že otec musel vyplňovat nějaké papíry do nemocnice v Mělníku. V prohlášení napsal: po útoku ruských letadel. To mu vrátili, musel tam napsat nepřátelských letadel,“ zaznělo v pořadu.

V pořadu bylo také vysvětlováno, že důvody manipulací mohly být pragmatické. Náhrady válečných škod totiž mohly být uplatňovány pouze proti Německu, nikoliv proti SSSR. „Místní pan starosta pan Richtrmoc říkal: Tohleto nemůžete napsat, protože nás Rudá armáda osvobodila, ne bombardovala,“ vysvětloval další z místních.

„Valná část Čechů je přesvědčena, že české území přeci 9. května 1945 nemohlo bombardovat letectvo Rudé armády, opak je ale pravdou,“ zaznělo v Reportérech ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …