Na koronavirus doplatí i hotovost. Stát a centrální banka budou chtít kontrolu nad vašimi penězi, varuje ekonom Pikora

08.05.2021 21:42

Koronavirus byl zneužit na všech frontách k prosazení věcí doposud neprosaditelných. Podle ekonoma Vladimíra Pikory na to doplatí i hotovost. „Kryptovíra nevidí rizika. Stát ale nebude chtít ztratit monopol tisku peněz,“ dodává v komentáři pro Reflex.cz ekonom, který očekává vznik kryptoměn vydaných centrální bankou.

Na koronavirus doplatí i hotovost. Stát a centrální banka budou chtít kontrolu nad vašimi penězi, varuje ekonom Pikora
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Pikora spatřuje velký problém v poklesu věku spekulantů na burze. „To s sebou přineslo i velkou neznalost a stádnost,“ říká s tím, že často slyší názor, že bitcoin je moderním zlatem nebo že bitcoin nelze zakázat, a proto je bezpečný.

Mnoho mladých investorů jsou většinou studenti, kteří se chovají jinak, než kdyby už měli dokončené vzdělání, děti a hypotéku. „Výsledkem je ohromný sklon k riziku a ochota obchodovat bez informací. Mnozí z nich nevědí, co dělají centrální banky, jak funguje bankovní dozor a co to je ‚AML‘ (boj proti praní špinavých peněz),“ podotýká.

Připomíná slova bývalé šéfky americké centrální banky a novopečené americké ministryně financí Janet Yellenové, která po vstupu do úřadu prohlásila, že bitcoin vnímá jako vysoce spekulativní aktivum, které by regulovala. 

Kryptověřící si zákazy neumějí představit. Dnes se ale dá zakázat i to, co se zdá na první pohled nemožné, protože svoboda globálně mizí.

Stát rozhodně nebude chtít přijít o monopol tisku peněz. „Je naivní myslet si, že si stát nechá dobrovolně a bez boje vzít monopol na tisk peněz. Indie už signalizuje, že důvodem k zákazu kryptoměn není jen boj s praním špinavých peněz, důvodem je i to, že založí svou vlastní kryptoměnu. Jinými slovy, chce monopol,“ hovoří Pikora o snaze snížit konkurenci.

Celý text ZDE

Vznikne podle něj něco, čemu se říká Central Bank Digital Currencies (CBDC). A sice měna s vlastnostmi kryptoměn, ale na rozdíl od bitcoinu tady bude měna garantovaná samotnou centrální bankou.

Kryptoměna vydaná centrální bankou s sebou však přináší i nová, dosud nepoznaná rizika. „Centrální banka se stává konkurentem komerčních bank. Nebude sice dávat úvěry, ale bude svým způsobem konkurovat u vkladů,“ dodává s tím, že stát se bude prostě pořád víc a víc tlačit do dosud soukromých vod.

„Zánikem hotovosti získávají ovšem stát a centrální banka 100% kontrolu nad vašimi penězi. A o to jde. Krásným argumentem bude, že nebude možné se vyhnout placení daní. A voliči tomu budou ještě tleskat,“ pokračuje Pikora.

CBDC může teoreticky přinést centrálním autoritám dosud nepoznanou moc. „Kryptoměny mohou přitom ohrozit i dolar a stávající rozložení globálních sil. To je definováno nejen zbraněmi, ale i dolary,“ dodává ekonom Pikora.

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…