Na levici vznikají nové a nové subjekty, konkurence pro ČSSD. Maláčové to „hlava nebere“

20.07.2020 16:32

Místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se zlobí na to, že na levici vznikají nové strany a nespojí se. Řekla to v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Kromě ní se k případné spolupráci vyjádřil i místopředseda ČSSD Michal Šmarda.

Na levici vznikají nové a nové subjekty, konkurence pro ČSSD. Maláčové to „hlava nebere“
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Sociální demokracie v současné době zvažuje, podobně jako činí strany od středu doprava, že dojde k navázání spolupráce s některou z nových stran – Budoucností, Levicí nebo Idealisty. „Nechápu ale, proč se nespojí v jednu sílu. To prostě mi hlava nebere,“ uvedla k tomu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Teď máme Levici, Idealisty, Budoucnost, Novou levici, Zelené a bůhvíco ještě. Mít čtyři a více subjektů pro ta samá témata je tříštění sil. Jsem ráda, že se mladí angažují, chápu, že někteří chtějí být radikální, vždyť i já jsem poměrně radikální na české vody, nechápu ale, proč se třeba nespojí v jednu sílu. To mi prostě hlava nebere. Bylo by to nejlepší, když už nechtějí pracovat v rámci ČSSD,“ říká Maláčová s tím, že takto to akorát povede k tomu, že levice bude velmi slabá.

Sice je toto téma ještě daleko, na druhou stranu však probíhají ve straně debaty o možných partnerech pro parlamentní volby v roce 2021. A například v nynějších senátních volbách Budoucnost podpoří dva kandidáty ČSSD – a to Michala Šmardu a Jiřího Dienstbiera. Podle spolupředsedy hnutí Filipa Hausknechta se na základě této spolupráce následně uvidí. „Každopádně je sociální demokracie programově jedním z našich potenciálních partnerů,“ uvedl.

Sociální demokracie by se neměla bránit tomu, aby spolupracovala s dalšími levicovými subjekty. Vzniká několik nových levicových stran a je potřeba hledat, co nás spojuje, ne nadávat na to, že někdo je například odpadlík,“ je také pro spolupráci Šmarda. Obdobně hovoří i Dienstbier, podle něhož je potřeba v prostoru progresivního sociálnědemokratického směřování uzavírat aliance.

Novou levicovou silou jsou také Idealisté. Po nich Šmarda rovněž pokukuje, dříve totiž byli součástí Mladých sociálních demokratů. Mají však výhrady k účasti ČSSD ve vládě s hnutím ANO, spolupráci s KSČM či blízkosti k prezidentu Miloši Zemanovi. Předseda Idealistů Vojtěch Vašák uvedl, že založit hnutí museli, protože moderní sociálnědemokratické hodnoty jsou v ČSSD těžko prosaditelné. Spolupráci s ČSSD se nebrání. „Kdyby se ČSSD mávnutím kouzelného proutku rozhodla být moderní sociální demokracií, spolupráce samozřejmě přichází v úvahu. Ale kdyby taková byla, nikdy bychom neměli důvod založit samostatné hnutí Idealisté,“ dodal Vašák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…