Na ministerstvo si předvolali čínskou velvyslankyni, nedozvěděli se však vůbec nic. Noviny přinášejí podrobnosti, jak to probíhalo

04.11.2016 7:53

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) měl jet do Číny. Jenže nejel, protože tamní vláda jeho cestu zarazila. Obě strany prý jistě chápou, proč se to stalo. Jenže čeští politici to zřejmě nevědí, tak si pozvali čínskou velvyslankyni v Praze „na kobereček“. Ta je prý známá tím, že je schopná postavit české politiky „do latě“.

Na ministerstvo si předvolali čínskou velvyslankyni, nedozvěděli se však vůbec nic. Noviny přinášejí podrobnosti, jak to probíhalo
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Čína

„Čínská velvyslankyně Ma Kche-čching je v Česku známá tím, že si dokáže zjednat pořádek a rychle zařídit schůzky v nejvyšších patrech politiky. Den poté, co se ministr kultury Daniel Herman před dvěma týdny sešel s dalajlámou, dojednávala ambasadorka přímo na Hradě text prohlášení loajality, který pak podepsali prezident, premiér i šéfové obou komor parlamentu. Podobně bleskovou schůzku zažil loni v únoru také Černínský palác. Velvyslankyni Ma se nelíbila cesta pěti poslanců na Tchaj-wan, který Čína považuje za své území, a v sídle české diplomacie pak apelovala na úředníky, ať zákonodárce srovnají do latě a obdobným cestám zabrání,“ píší páteční Lidové noviny.

Spraví to Sobotka?

Šéf ekonomické diplomacie Martin Tlapa chtěl po čínské velvyslankyni slyšet, proč tamní vláda zrušila cestu ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) do Číny. Ale možná nebyl tak důrazný, jak bývá  čínská velvyslankyně, protože se náměstek ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nedozvěděl vůbec nic.

„Nulové vysvětlení v kauze setkání s dalajlámou nebylo jediné, kterého se včera Tlapa v Černínském paláci dočkal. S chladnou reakcí se setkal také jeho dotaz na to, zda Číňané usilují o kontrakt na dostavbu dalšího bloku jaderné elektrárny v Dukovanech napřímo, tedy bez výběrového řízení,“ dodává deník. Jako první o tom informovaly Hospodářské noviny.

Český prezident Miloš Zeman ke kauze zrušené cesty ministra Jurečky konstatoval, že si za to člen vlády „může tak trochu sám“, protože se postavil na stranu ministra kultury Daniela Hermana při schůzce s dalajlámou. Jurečkovi vyčinili také zemědělci, kteří si postěžovali, že čínská strana uvažuje o zastavení kontraktu na dovoz některých českých výrobků.

Vzájemné vztahy může napravit sobotní schůzka premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) s čínským premiérem Li Kche-čchiangem v lotyšské Rize na schůzce ve formátu 16+1.

ČSSD hraje o osudové volby, soudí Babišův šéfredaktor

Šéfredaktor deníku István Léko v komentáři k tématu české politiky ani trochu nešetří.

„Jeden neví, čeho všeho se ještě v souvislosti s patolízalským prohlášením našich čtyř vrcholných ústavních činitelů nedočkáme. Nejprve se mělo jednat o jednotnou snahu levicové části naší garnitury uklidnit čínského draka do ruda (barvy, která u komunistů nepřekvapuje) rozlíceného setkáním dalajlámy s  ministrem kultury Danielem Hermanem. Hrozilo totiž, že rudý čínský drak upustí od svých „investičních záměrů“ v České republice, nebo dokonce zatrhne investice českých oligarchů ve své domovině. A to by bylo něco strašného, když bratrská (zatím jenom oranžová) strana ČSSD tolik potřebuje materiální podporu před nadcházejícími a pro ně osudovými parlamentními volbami,“ píše k tématu šéfredaktor.

„Ještě horší by ale bylo, že by se najednou zkazil osobní byznys mnoha předních členů této moderní levicové partaje s nejvyššími ambicemi na poli ochrany lidských práv a liberálních hodnot. Ani se mi nechce hádat, kdo konkrétně po tomto ‚historickém‘ omylu ministra Hermana nemohl usnout, když pomyslel na tu hroznou představu totální zkázy tak slibně se vyvíjejícího vztahu s  nejlidnatější ekonomikou světa. Jestli to byl hlavní promotér nových vztahů s Čínou Jaroslav Tvrdík, různí blízcí přátelé premiéra Bohuslava Sobotky, mocní čeští finančníci, pro které je jistě lákavá představa miliardy spotřebitelů žádající o jejich výhodné úvěry, nebo někdo jiný,“ píše dál Léko.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se snažil celou situaci vyřešit tím, že tibetského duchovního vůdce dalajlámu přirovnal k vůdci sudetských Němců z 30. let minulého století Konrádu Henleinovi. Později se za svůj výrok omluvil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…