Na místě Havlova srdce je velezrada. Hladomor a gulag, i to je ruský folklór. Soukromník Baránek nechápe, kolik tu má fanoušků

26.04.2021 21:15

Politické klima v posledních dnech pořádně ohřívají nová zjištění bezpečnostních složek v kauze Vrbětice. Díky ní vyplouvají na světlo světa čeští rusofilové a zažívají těžký úder, říká Rudolf Baránek, zakladatel Strany soukromníků České republiky a hvězda podnikatelského hnutí už od devadesátých let. Ve svém komentáři k těmto událostem se pořádně opřel nejen do vládních členů, ale také do českého prezidenta a připomněl historicky známou ruskou agresi.

Na místě Havlova srdce je velezrada. Hladomor a gulag, i to je ruský folklór. Soukromník Baránek nechápe, kolik tu má fanoušků
Foto: archiv
Popisek: Rudolf Baránek

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

Českem otřásá kauza ohledně zapojení ruské tajné služby GRU do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 a podnikatel Baránek se v rámci těchto událostí nostalgicky vrací k nadšení lidí v listopadu 1989, tehdy by po čtyřiceti letech komunismu nikoho nenapadlo, jak bude vypadat skladba obyvatelstva v naší společnosti. „A už vůbec by nás nenapadlo, že 31 let po tzv. sametové revoluci stojíme před situací kdo s koho,“ podotýká s tím, že výrazná část našich spoluobčanů je minulostí nepoučitelná.

Ostře se pustil do příznivců všeho ruského, o kterých je v těchto dnech v rámci diplomatické roztržky s Ruskem slyšet výrazněji než kdy jindy. A také do Rusů samotných.

„Události, jako je opravdová aféra kolem výbuchu muničního skladu, vytáhnou na povrch, kolik je zde poblouzněných rusofilů. Jim prostě nestačí, že k ruskému folklóru patří vyvražďování vlastního obyvatelstva prostřednictvím hladomorů, gulagů apod.,“ hrozí se.

Rusofilům připomíná i to, že ti, k nimž vzhlížejí čtyřicet let, zotročovali národy v půlce Evropy a od momentu jejich říjnové revoluce, která byla v listopadu, a vyvraždění carské rodiny se chovají stejně doma i v zahraničí a bude to tak na věčné časy. „Orientální krutost a záludnost je jim vlastní,“ zdůrazňuje.

I v tomto případě podle Baránka však platí, že vše zlé je pro něco dobré. „Aféra kolem výbuchu muničního skladu způsobila, že Rus nedostane dostavbu Dukovan a že alespoň určité procento lidí se zamyslí. S velkým potěšením sleduji estrádního umělce, jako je Karel Havlíček, který před pár dny vyhodil z „jaderného“ úřadu Jaroslava Míla, protože byl proti zařazení Rusů do výběrového řízení, a dnes rozhořčeně panáčkuje proti nim,“ pokračuje Baránek.

S potěšením podle svých slov sleduje i to, jak se trápí premiér Andrej Babiš s vicepremiérem Janem Hamáčkem, když situaci vysvětlují a vědí, že jim nikdo nevěří.

Nechybí ani politování nad počínáním české hlavy státu. „Naopak s velkým smutkem jsem si před pár dny večer přečetl na zdech Pražského hradu, v místě, kde kdysi svítilo Havlovo srdce, Velezrada. Až sem jsme to dopracovali. Snad ještě není pozdě,“ uzavírá zakladatel strany Soukromníci Rudolf Baránek.

Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí muničních skladů důvodně podezřelí ruští agenti GRU, vyhostilo osmnáct pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko angažmá odmítá a v odvetném kroku vyhostilo dvacet zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Prezident Miloš Zeman v neděli ve svém mimořádném televizním projevu ke kauze Vrbětice prohlásil, že neexistují důkazy ani svědectví Bezpečnostní informační služby (BIS), že by ruští agenti skutečně byli ve vrbětickém areálu. Rovněž uvedl, že se pracuje se dvěma vyšetřovacími verzemi. Podle ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) v kauze existuje ale jen jedna prokazatelná vyšetřovací verze spojená s pohybem příslušníků jednotky ruské vojenské zpravodajské služby GRU.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…