Na muslimy pozor. Žádné náboženství míru. Papež nemá správné informace, zaznělo od církevního experta

10.04.2017 7:25

Papež František se mýlí, když označuje islám za náboženství míru. Aspoň to tvrdí významný jezuitský expert na islám Samir Khalil Samir, podle kterého by se měl mít křesťanský svět před muslimy na pozoru.

Na muslimy pozor. Žádné náboženství míru. Papež nemá správné informace, zaznělo od církevního experta
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: papež František

V rozhovoru s italským listem La Fede Quotidiana v Egyptě narozený orientalista a filozof konstatuje, že papež František nemá o islámu dostatečné informace. „Papež je nepochybně ve svých komentářích o islámu veden dobrými úmysly. Nicméně o tomto náboženství nemá dostatek relevantních informací. Bylo by zapotřebí, aby mu lidé z jeho okolí sdělili o islámu mnohem víc a papež se tak dostal více do obrazu,“ uvedl devětasedmdesátiletý otec Samir.

Podle Samira vyvolávají papežovy nepříliš odborné komentáře o islámu zmatek mezi věřícími a škodolibou radost v protikatolických médiích. „Jeho předchůdce, papež Benedikt XVI, byl mnohem opatrnější, když se vyjadřoval k islámu,“ srovnával Samir. Papež František v minulosti například uvedl, že terorismus nemá nic společného s islámem. „Křesťané a muslimové uctívají jednoho milosrdného Boha,“ prohlásil mimo jiné papež František.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Anketa

Podporujete Donalda J. Trumpa? (Hlasování od 9.4.2017)

48%
52%
hlasovalo: 6966 lidí

Takové hodnocení otec Samir, aktuálně také profesor na univerzitě svatého Josefa v Bejrútu, nicméně zpochybňuje. „V islámu a koránu je všechno. V některých částech se hovoří o míru, ale tyto kapitoly jsou promíchány i s mnohými nehoráznými tvrzeními, která nejsou zdaleka mírumilovná. A to zejména na adresu těch, kteří zastávají odlišné názory a postoje. Právě z tohoto důvodu není rozhodně namístě definovat islám jako náboženství míru,“ argumentuje Samir.

„Stejně tak není správné říkat, že muslimové i křesťané věří v jednoho Boha. Pro křesťany je Bůh synonymem pro lásku, pro muslimy to tak vždy být nemusí. Lze říci, že obě víry vyznávají jednoho Boha. To však ale neznamená, že věříme ve stejného Boha. Jsem přesvědčen, že v mnoha ohledech islám není slučitelný se západními hodnotami. Islám je ve skutečnosti nejenom náboženstvím, ale i systémem, který ovlivňuje politiku, ekonomiku, společnost a vůbec celý stát.“

Přibližně za tři týdny by měl papež František navštívit Samirův rodný Egypt. „Doufám, že tato návštěva posílí práva zdejších křesťanů, kteří od svržení prezidenta Mubáraka v roce 2011 čelí v důsledku zvyšujícího se islamismu četnému násilí. Papež tady nebude mít snadnou úlohu,“ uvedl před několika málo dny otec Samir. Včera zasáhlo Egypt násilí namířené proti křesťanské menšině. Po teroristických útocích na kostely zahynulo přes čtyřicet křesťanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…