Na novém hejtmanovi Karlovarského kraje se ČSSD a KSČM stále nedohodly

16.01.2015 16:21

Bez dohody skončilo dnešní koaliční jednání o novém hejtmanovi Karlovarského kraje. KSČM zatím stále odmítá návrh ČSSD, aby odcházejícího hejtmana Josefa Novotného nahradil ve funkci Jakub Pánik (oba ČSSD). ČTK to dnes řekla náměstkyně hejtmana Eva Valjentová (KSČM).

Na novém hejtmanovi Karlovarského kraje se ČSSD a KSČM stále nedohodly
Foto: P. Buchta
Popisek: V centru Karlových Varů se staví o stošest

"K dohodě nedošlo. ČSSD trvá na tom, že má právo navrhnout, koho chce, my zase trváme na tom, že máme právo s ním nesouhlasit," shrnula Valjentová.

Pokud ale komunisté nebudou návrh sociálních demokratů akceptovat do příštího jednání zastupitelstva 13. února, bude to zřejmě ČSSD brát jako porušení koaliční smlouvy, řekl dnes ČTK krajský předseda ČSSD Petr Navrátil (ČSSD). Pak by sociální demokraté museli hledat podporu mezi opozicí.

V 45členném krajském zastupitelstvu má KSČM 14 hlasů, ČSSD 13, pět křesel patří ODS a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí, ALTERNATIVA má čtyři křesla a TOP 09 + Starostové také čtyři.

Podle koaliční smlouvy podepsané před dvěma lety by ČSSD měla mít na křeslo hejtmana právo. Smlouva zahrnuje i ujednání, že první dva roky bude mít v devítičlenné radě pět hlasů KSČM a druhé dva roky ČSSD. I to by mělo koaliční jednání vyřešit. Zatím se ale zadrhlo na jménu hejtmana.

KSČM, která na hejtmanku navrhla svoji první náměstkyni Eva Valjentovou, vadí, že Pánik, bývalý předseda krajské ČSSD a nyní krajský zastupitel, byl vyšetřování kvůli podezření z ovlivňování dotačních projektů V Regionálním operačním programu Severozápad. Policie ale Pánika z ničeho neobvinila a podle Navrátila by se na něj mělo pohlížet jako na nevinného.

ČSSD nemá v současném zastupitelstvu dost lidí, kteří by mohli nahradit Novotného

Dosavadní hejtman Josef Novotný rezignoval k 31. lednu. Nadále zůstane členem zastupitelstva kraje a poslancem. Právě kumulaci dvou funkcí, hejtmana a poslance, část straníků Novotnému vyčítala. Když ho k opuštění jedné z funkcí vyzvala na konci loňského roku ČSSD na Karlovarsku, rozhodl se z čela kraje odejít.

Jenže ČSSD nemá v současném zastupitelstvu dost lidí, kteří by jej mohli a chtěli nahradit. Pánik byl tak jednou z mála možností. Komplikované bude i nominování nových radních za ČSSD. Kromě hejtmana musí ČSSD nahradit náměstka hejtmana Navrátila, který se chce věnovat starostování v Chebu, a doplnit radu podle koaliční smlouvy o dalšího člena.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…