Na obce je přenášena neúměrná zátěž, povzdechl si starosta Trnavy

16.01.2016 16:09

Již více než tři měsíce má obec Trnava ve Zlínském kraji nové vedení. Stal se jím místostarosta Martin Kašpárek (SNK). V rozhovoru, který poskytl naší redakci, se vyjádřil nejen k důvodům rezignace své předchůdkyně, ale především nám prozradil, co nového plánuje do budoucna. Hovořili jsme také o řešení problémů s absencí kanalizace v obci. A nejen o tom...

Na obce je přenášena neúměrná zátěž, povzdechl si starosta Trnavy
Foto: archiv starosty
Popisek: Obecní úřad v obci Trnava

Ačkoliv mandát starostky již obhajovat nechtěla, voliči jí dali nejvíce hlasů, a Marie Bořutová tak započala po volbách 2015 již své třetí volební období. Po devíti letech ve funkci ale na konci loňského října rezignovala. Bylo to pro vás osobně velké překvapení?

Ano, bylo to velké překvapení. Osobně jsem s touto alternativou vůbec nepočítal.

Spekuluje se také o různých důvodech, proč se tak vaše předchůdkyně rozhodla. Který podle vás sehrál nejzásadnější roli?

Paní Bořutová to řekla zcela jasně, že odchází do starobního důchodu.

Jedním z důvodů, o kterém se v souvislostech s rezignací hovoří, jsou problémy s pronájmem obecního pozemku firmě Fagus. Zastupitelé se totiž nakonec postavili proti starostce a prodej pozemku schválili. Jak celou kauzu vnímáte vy sám?

Podle mého názoru,starosta není na obci proto, aby ho poslouchali zastupitelé, ale aby on poslouchal zastupitele. Určitě má starosta obrovskou zodpovědnost a měl by působit jako jakýsi moderátor diskuse. Zkrátka otupovat hrany a hledat kompromisní řešení, které budou především ku prospěchu obce.

Jak upozorňovala již vaše předchůdkyně, na pozemku, který měl sloužit pro občanskou vybavenost, se konaly například každoroční tradiční poutě. Kde tedy budou pořádány nejen ty nadcházející, ale i další kulturní či společenské akce?

Pořádání poutí a občanská vybavenost není v žádném případě ohrožena. Místa je zde dostatek. Navíc firma Fagus se zavázala poskytnout pro obecní potřeby i své další pozemky v blízkosti výrobního areálu. V současné době pracujeme na projektu dětského hřiště před tělocvičnou základní školy v centru obce, kam bychom chtěli přesunout veškeré kulturní a společenské dění obce.

Jak jste vůbec spokojen s volnočasovými či společenskými možnostmi pro obyvatele?

Rámcově jsem spokojen. Sbor dobrovolných hasičů, Fotbalový klub TJ Sokol Trnava, SK lyžařský klub Trnava, Střelecký klub Trnava, Klub důchodců, včelaři, myslivci dělají přesně to, co dělá obec obcí. Nemohu zapomenout na mateřskou školku a základní školu. Naštěstí tu máme poštu, kostel a hospodu. Zkrátka všechny tyto složky působí jako tmel. Jsem ve funkci cca dva měsíce a již jsem zaznamenal tři přespolní mladé páry, které zde chtějí stavět rodinné domy. Kdyby obec nefungovala, lidé se spíš budou stěhovat do nedalekých Slušovic nebo Zlína.

Podepsaly se rezignace a volba nového starosty nějak negativně na chodu radnice? Co třeba schvalování rozpočtu? Podařilo se vám vše stihnout včas?

Zaznamenal jsem určitě obavy, ale je to především na mně, místostarostce a zastupitelích, aby obec fungovala na sto procent. Na začátku roku 2016 hospodaříme s rozpočtovým provizoriem tak jako v mnohých předcházejících letech. Nic tragického na tom nevidím. Předpokládám, že mě čeká horký leden a především únor. Tvorba rozpočtu a tvorba kontrolních hlášení.

Na radnici jste druhé volební období, přičemž do vedení města jste šel z pozice místostarosty. Přesto, je něco, co vás po nástupu nemile překvapilo?

Ano, je to především velké množství administrativy. Z pozice zastupitele nebo místostarosty jsem viděl pouze vrchol ledovce. Jsem stále v údivu, jaká obrovská administrativní zátěž je na obce přenesena.

V čem budete chtít na svoji předchůdkyni navázat a co naopak budete chtít dělat jinak?

Především je to rozpočtová kázeň. Díky paní Bořutové a dřívějším zastupitelstvům máme velké finanční rezervy, které se budeme snažit přenést do investiční činnosti. Čeká nás třetí etapa výstavby chodníků a pomalu začínáme pracovat na čtvrté etapě. Finanční náročnost je pro malou obec nepředstavitelná, ale šlo to při předchozích dvou etapách, tak to bude muset jít i při dalších. Dále bychom chtěli realizovat již dříve uvedené dětské hřiště, pokračovat v opravách místních komunikací, opravě márnice, možná ve výstavbě nového víceúčelového sportovního stadionu. Čeká nás řešení problému s kanalizací.

Na druhou část otázky vám odpovím asi takto. Spousta občanů si myslí, že se některé věci zlepší. A já odpovídám: Nezlepší, v lepším případě to zůstane stejné, ale spíš to bude ještě horší…

Jakou jednu až tři hlavní priority jste si vytyčil pro letošní rok?

Bez pořadí významnosti: realizace třetí etapy výstavby chodníků, dětské hřiště před tělocvičnou základní školy, vytvoření zásobníku stavebních akcí.  

Městu chybí kanalizace, byť o její vznik radnice usiluje. Problém jsou především finance. Jaké jsou ty další? A domníváte se, že se problém podaří do konce vašeho volebního období vyřešit?

Bohužel si většina občanů neuvědomuje, co všechno absence kanalizace v obci může přinést za obrovské problémy. Ty časy, kdy si občané svévolně vypouštěli splašky do místních vodních toků, jsou nenávratně pryč. Tragédií obce jsou její délka, cca 6 km, a sevřenost údolí. V rámci krajského plánu rozvoje vodovodů a kanalizací je pro naši obec počítáno celkem s cca 10 km kanalizace s dvojicí přečerpávajících stanic a jednou centrální čistírnou odpadních vod. Zde se musím zeptat slovy klasika „Vážení, kdo z vás to má“ a ví, co to přináší za problémy? Bavíme se o investici v řádu sto milionů korun, možná více. O problematice územního a stavebního řízení, dotacích, smlouvách, výkupu pozemků, výběrovém řízení a stavební realizace nemá nyní cenu hovořit. Otázkou jsou dotace. Zatím lze získat z různých fondů až 80 % stavebních nákladů. Jsem realista. Pokud by byla vypracována do konce roku 2018 projektová dokumentace, dovolím si říct, že by to bylo takové malé obecní „Nagano“. Pak je zde ještě druhé, alternativní řešení, a to je decentrální čištění, tedy více čistíren odpadních vod v obci. Bohužel s tímto řešením zatím nejsou velké praktické zkušenosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …