Na obraně se kradlo, řekl natvrdo Stropnický na Frekvenci 1. A prozradil kde

11.05.2014 18:31

Ministr obrany Martin Stropnický v křesle hosta nedělního Pressklubu na Frekvenci 1 moderátorovi Luboši Xaverovi Veselému prozradil nejen to, jak se mu změnil svět, když se stal ministrem. Počítal také, jak často tahá z armádních skříní kostlivce a jasně řekl, že se v minulosti na resortu kradlo, když se realizovaly předražené zakázky. Padlo i několik slov o misi OBSE a dění na východě Ukrajiny.

Na obraně se kradlo, řekl natvrdo Stropnický na Frekvenci 1. A prozradil kde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Já už nechodím ani se psem, strašně se mi zmenšil ten svět,“ prozradil hned na úvod Stropnický. Hraní na jevišti mu prý zatím nechybí, ale už mu schází poněkud jiná než jen politická atmosféra, kdy si člověk může v poklidu s někým poklábosit. Na to prý ministr rozhodně nemá čas.

Prý jsme přezbrojeni dobře, ale draze

Následně už se věnoval působení v politice. Různě velké kostlivce prý vytahuje ze skříní na ministerstvu obden. V obecné rovině je největším problémem jistá nehospodárnost. Ta se ale netýká jen Ministerstva obrany. Podle Stropnického by bylo dobře, kdyby státní správa kontrolovala toky peněz podobně pečlivě, jako se to dělá u domácích rozpočtů. „Na tom ministerstvu je to trochu jako průtokový ohřívač,“ popsal situaci Stropnický.

Ministr musí také dávat jasné úkoly v proveditelných termínech a stále to kontrolovat. Rozhodně ale nemá čas dohlížet třeba na barvu parket.

„Česká armáda je na tom z hlediska přezbrojení mnohdy lépe než jiné státy bývalé Varšavské smlouvy, problém je v tom, kolik jsme za to dali,“ poznamenal ministr. A kradlo se v minulosti na ministerstvu, ptal se v reakci Veselý? „Ano, kradlo se v tom smyslu, že se nakupovalo příliš draho,“ uvedl ministr. Firmy, které podobné předražené zakázky realizují, se podle Stropnického ani nečervenají.

Nedělal jsem si PR, zdůraznil Stropnický

Pár slov poznamenal také k zadrženým členům mise OBSE, mezi nimiž byl i český občan. „Mě docela mrzí, že jeden z velkých deníků napsal, že si na tom ministr Stropnický dělá PR. A to vůbec není pravda,“ zdůraznil Stropnický. Nejzásadnější je, že je náš občan doma. Muž, který má doma partnerku a dvě děti, prý byl na východě Ukrajiny opakovaně v ohrožení života.

Operace v této věci koordinovalo Německo, přičemž se tak stalo s vědomím a souhlasem ministra Stropnického, který si pro zachráněného Čecha přijel do Berlína. Tím mu prokázal také hold za to, čím si prošel.

Jsme připraveni na válku?

Na Ukrajině to vře a Česko není tak vzdáleno od tamních událostí. Nabízí se proto otázka, zda jsme připraveni na válku? Stropnický k tomu poznamenal, že jsme především členy kolektivního obranného uskupení NATO a napadení jednoho člena znamená, že mu ostatní státy přijdou na pomoc. „Byl jsem ujištěn, že toto pravidlo je svaté," zdůraznil Stropnický.

Zároveň je pravda, že na Ukrajině panuje tvrdá dezinformační válka, kterou podle Stropnického vede především Rusko. „Je to poměrně dost špíny uhnětené, aby nebylo jasné, kdo je kdo a co se přesně děje,“ pokračuje šéf resortu. Putinovi prý jde o to, aby měl zásadní vliv na dění na Ukrajině, především na bohatším východě. V Putinově zájmu prý rozhodně není, aby 25. května proběhly plánované prezidentské volby. Zároveň je třeba s Ruskem dál mluvit, aby bylo možné najít řešení krize.

Stropnický je také přesvědčen, že Putinovy finanční zdroje nejsou nevyčerpatelné a dění na Ukrajině společně se sankcemi dopadá na ruskou ekonomiku.

Jak je na tom hnutí ANO?

V souvislosti s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu přišla řeč i na situaci v uskupení ANO. Hnutí prý funguje, ale Stropnický sám sebe popisuje jako člověka, který se příliš neúčastní stranického funkcionářského života. Zastal se ale ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). Obnova právního státu je prý náročná věc.

Také rozhodně není pravda, že v hnutí ANO mluví jen předseda Andrej Babiš. „Opusťme tyhle mediální floskule, když má v hnutí někdo jiný názor, tak ho prostě řekne," zdůraznil na závěr Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…