Na pád Nečasovy vlády prý doplatí Alexandr Vondra

08.07.2013 8:24

Vládu Miloš Zeman jmenuje ve středu. Ale už teď se uvažuje o tom, jaké personální změny s Rusnokovým kabinetem přijdou. Neobsazená místa jsou například ve Vojenském zpravodajství a je také třeba jmenovat řadu velvyslanců. Jedna věc je však podle Hospodářských novin jistá: Alexandr Vondra se nestane velvyslancem v Izraeli.

Na pád Nečasovy vlády prý doplatí Alexandr Vondra
Foto: eu2009.cz
Popisek: Exministr Jan Kohout

Je několik klíčových funkcí,o jejichž obsazení bude vláda brzy rozhodovat. Hospodářské noviny upozorňují, že kauza Nagyová ve svém důsledku zanechala neobsazené posty ve dvou strategických úřadech, a to ve Vojenském zpravodajství a ve Správě státních hmotných rezerv. Tyto úřady mají nyní v čele pouze pověřené vedení. Jsou jimi zástupci obviněných šéfů Milana Kovandy a Ondreje Páleníka.

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová prý zase může udělat personální změny ve vedení státního zastupitelství. Ta však tuto variantu zatím popírá. „Žádné personální změny neplánuji,“ říká Benešová. Jenže spekulace o nich pramení z nedávné kritiky špiček státního zastupitelství v souvislosti s případem Nagyová a tří rebelujících poslanců ODS.

Výběr diplomatů je v rukou vlády a prezidenta

Poradu s poslanci zákon nežádá v případě výběru šéfa civilní rozvědky, Úřadu pro zahraniční styky a informace. Hospodářské noviny píší, že právě v civilní rozvědce se chystala změna ředitele. Podle HN se mluvilo o Tomáši Pojarovi, který je v současnosti velvyslancem v Izraeli. Nyní prý ale nic nenasvědčuje tomu, že by se Pojar chystal domů. „V Izraeli není třeba v této chvíli střídat velvyslance,“ řekl Hynek Kmoníček. Právě on nyní za prezidenta jedná s Ministerstvem zahraničních věcí o velvyslancích.

Diplomacie je jednou z oblastí, kde dojde k obsazování významných funkcí. V této chvíli se jedná o velvyslancích do Ruska a na Slovensko, kam jsou Milošem Zemanem prosazováni Vladimír Remek a Livia Klausová. Nové velvyslance by mělo mít také Rakousko, Čína a Polsko. Právě velvyslance může prezident s vládou jmenovat zcela bez spolupráce se sněmovnou a noviny uvádí, že nový šéf diplomacie Jan Kohout dal najevo vstřícnost k návrhům Hradu.

Ještě před pádem Nečasovy vlády se hovořilo o tom, že v Izraeli bude výměna velvyslanců, poznamenávají HN. Měl tam údajně zamířit exministr obrany Alexandr Vondra. Podle slov Hynka Kmoníčka však můžeme usuzovat, že k této výměně nedojde.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …