Na plné pecky: Zeman řekl prezidentovi Německa, co si myslí o migrantech

12.09.2017 12:20

Prezident Miloš Zeman přijal dnes na Pražském hradě německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Tématem hovoru byla mimo jiné i migrační krize.

Na plné pecky: Zeman řekl prezidentovi Německa, co si myslí o migrantech
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Frank Walter Steinmeier

„Jsem velmi rád, že se s panem prezidentem opět setkáváme. Pan prezident mně připomněl naše první setkání, které se uskutečnilo v roce 1999 v Bonnu, kdy jsem vykonával funkci ministerského předsedy. Velmi si vážím jeho krátké návštěvy tady v Praze,“ zmínil Zeman úvodem. 

„Kromě témat, která se týkají migrační krize, situace v Evropské unii a protiruských sankcí, jsme se soustřediili především na spolupráci v oblasti dopravní infrastruktury. Jsou zde důležité projekty spojit vysokorychlostní železnicí Prahu a Berlín a Prahu a Mnichov. Mluvili jsme také o spolupráci ve vědě, výzkumu, i v průmyslu,“ dodal Zeman.

Anketa

Půjdete k parlamentním volbám?

98%
hlasovalo: 11655 lidí

„Děkuji za přátelské přijetí,“ podotkl následně Steinmeier. „Byl jsem mnohokrát v Praze a teď je to ale poprvé ve funkci prezidenta. Témat, která jsme řešili i v minulosti, je mnoho. Velice dobře spolu dokážeme vycházet,“ poznamenal také německý prezident. 

„Musíme nacházet způsoby a prostředky migrační otázky. Evropská krize, ve které se nacházíme, souvisí i s dalšími otázkami, nejenom migrace. To, že naši britští přátelé rozhodli o vystoupení z Evropské unie, nás velmi zasáhlo. Musíme zajistit, aby nedocházelo k dalšímu rozštěpování Evropské unie,“ zmínil Steinmeier. 

Zeman se pak ještě vrátil k migrační krizi. „V otázce migračních kvót má česká vláda naprosto stejný názor jako já, takže nás nelze rozštěpit. A řekl jsem panu prezidentovi Steinmeirovi, že si dovedu představit velmi účinnou pomoc evropských zemí v zemích původu migrantů,“ poznamenal Zeman.

„Měli bychom pomáhat tam, odkud migranti pocházejí. Ale mám silné pochybnosti o slučitelnosti, nebo spíše neslučitelnosti jejich kultury, mám tím na mysli migranty evropského typu. To, že mladí zdraví muži odcházejí z těchto zemí, konkrétně zejména z afrických zemí, tak to je svým způsobem vyčerpávání zdrojů těchto zemí a tím tato migrace, nebo emigrace odsuzuje tyto země i k budoucí zaostalosti, protože když přijdou o mladé zdravé muže, tak těžko se mohou dostávat aspoň na úroveň středně rozvinutých zemí,“ sdělil Zeman.

„Lidem, kteří chtějí utíkat pryč, musíme dávat důvody, aby zůstávali ve své zemi. Evropská unie nemá zájem, aby podporovala migraci. EU musí dávat lidem důvody, aby zůstávali ve svých zemí a podporovali rozvoj vlastních států. Můžeme si pouze přát a doufat a pracovat na tom, aby tyto finanční podpory byly využity k tomu, aby ekonomika rozvojových zemí se dobře využila,“ dodal Steinmeier. 

„Rád bych poznal místa, odkud přicházejí uprchlíci do Německa, osobně je příští týden viděl a seznámil se se situací,“ také dodal Steinmeier. 

Oba muži se také příliš neshodli v tématu tykající se protiruských sankcí. „Evropská unie prodloužila sankce vůči Ruské federaci. Budiž. Spojené státy zavedly sankce proti Ruské federaci. A co se děje? Evropská unie protestuje proti americkým sankcím vůči Ruské federaci. Patrně proto, že by to ohrozilo některé energetické obchody. Připadá mi to komické. Ale řešení, a to je můj dlouhodobý postoj, vidím ve zrušení sankcí, neboť sankce ještě nikdy nikomu nepomohly,“ zmínil Zeman.

„Sankce nejsou samoúčelné. Souvisí s anexí Krymu, která byla v rozporu s mezinárodním právem,“ domnívá se Steinmeier s tím, že je důležité dělat jednotlivé kroky, které budou směřovat k vyřešení krize na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…