Na pokraji chudoby je desetina Čechů. Nemají ani na maso

16.07.2011 5:46

Místo k moře jedete letos na rybník do Horní Lhotky? Nebo nemáte ani na to? Rozhodně nejste sami. Dovolenou si z finančních důvodů nemůže dovolit 40 procent českých rodin. Celá desetina Čechů žije za méně než deset tisíc měsíčně a ocitají se tak na pokraji chudoby. Vyplývá to z šetření Českého statistického úřadu.

Na pokraji chudoby je desetina Čechů. Nemají ani na maso

Podle studie má přes 65 procent domácností problém vyjít s výplatou a v mnoha případech se jejich situace značně promítá do kvality života. Více než desetina domácností si nemůže dovolit jíst obden maso, necelých 6 procent si nemůže v bytě ani dostatečně zatopit. Velké potíže pak představuje splácení nájemného, hypoték a ostatních půjček.

Tento stav je zřejmě způsoben dopady světové finanční krize, která se v České republice projevila se zpožděním. Negativní vývoj zasáhl zejména podnikatele a živnostníky, od nichž se pak krize šířila i mezi ostatní skupiny domácností.

V roce 2009 byl průměrný čistý roční příjem 143 100 korun na osobu. Byl způsoben ale pouze zvýšením sociálních příjmů a ostatních příjmů jako jsou příjmy z pronájmu nebo prodeje. Podíl příjmů ze zaměstnání či podnikání se naopak oproti roku 2008 mírně snížil.

Statistici konstatují, že tento vývoj je odrazem ekonomické situace, kdy samostatně činní měli horší odbyt pro své výrobky či služby než v minulých letech. V zaměstnaneckém sektoru byli navíc propouštěni lidé s nižšími příjmy, čímž došlo k navýšení průměrného výdělku. Domácnosti nezaměstnaných měly k dispozici průměrně zhruba 78 tisíc korun.

Související:
Průměrný plat poslance? 59 tisíc a až desítky tisíc náhrad
Gajdůšková: Efekty vládních kroků - chudoba a podvázání konkurenceschopnosti
Chudoba ve stáří děsí mladé Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …