Na politiky nejlépe platí úplatek, myslí si nejvíce lidí v průzkumu

09.05.2013 16:28 | Zprávy

Na rozhodování politiků má podle veřejnosti největší vliv korupce a úplatky. Velký vliv lidé také přisuzují lobbingu a zájmovým skupinám. Zjistil to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Na politiky nejlépe platí úplatek, myslí si nejvíce lidí v průzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jako klíčové faktory při rozhodování politiků označilo úplatky a korupci 38 procent lidí, zájmové skupiny a lobby pak 26 procent dotázaných. Dále, avšak s poměrně velkým odstupem, mají podle mínění oslovených občanů vliv na rozhodování politiků média a voliči vlastní strany (pouze 9 a 4 procenta dotázaných).

Relativně malý vliv mají podle CVVM na rozhodování politiků stávky a demonstrace, průzkumy veřejného mínění, vědci a odborníci. Nejméně pak dění v politice ovlivňují názory občanů, zhruba čtvrtina lidí si dokonce myslí, že politiku názory občanů neovlivňují vůbec.

Mínění lidí se od předchozího průzkumu z března 2012 významně nezměnilo. Pouze názor na vliv voličů od roku 2003 pomalu klesá, stejně tak mínění o vlivu demonstrací.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…