Na pozice náměstků ministrů patří experti, zní z ANO

14.01.2014 13:33

Poslanci hnutí ANO řešili zrod nové vlády, služební zákon nebo kauzu svého kolegy Pavla Čiháka. Zákonodárci Babišova hnutí nejsou při hlasování o služebním zákoně a dalších protikorupčních zákonech platformy Rekonstrukce státu ničím vázáni. Předseda klubu Jaroslav Faltýnek totiž spoléhá na jejich svědomí. Místopředsedkyně ANO Věra Jourová pak promluvila o možných pozměňovacích návrzích služebního zákona.

Na pozice náměstků ministrů patří experti, zní z ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO na tiskové konferenci v Lidovém domě

Poslanecký klub ANO řešil dvě zásadní věci. První na řadě byl postup ve vyjednávání ustavení vlády. „K tomuto bodu proběhla poměrně dlouhá diskuse a nakonec klub vzal informace na vědomí,“ poznamenal Faltýnek. Druhým bodem bylo projednávání prvních pěti zákonů platformy Rekonstrukce státu, které jsou po přijetí rozpočtu dalším zásadním krokem poslanců ANO.

Jourová k tomu doplnila, že jde o zákon o státní službě, zákon o registru smluv či o úpravu jednacího řádu sněmovny. U některých zákonů se počítá s pozměňovacími návrhy. Podle Jourové totiž poslanci berou vážně např. výtky vlády vůči podobě služebního zákona a hodlají ho v tom smyslu upravit. „Usilujeme o to, aby tento zákon zajistil odpolitizování veřejné správy, kvalitu výkonu úředníků a podpořil ochotu pracovat pro stát,“ prohlásila Jourová. Faltýnek k tomu dodal, že k přijetí prvních pěti korupčních zákonů své poslance nijak nezavazovali. „Mě ani nenapadlo zavazovat naše poslance k něčemu, k čemu se zavázali už před volbami,“ prohlásil Faltýnek.

Aby nedošlo k „zabetonování" státní správy úředníky, které nominuje tato vláda, náměstci budou muset projít otevřeným řízením. Bude se také ještě měnit terminologie jednotlivých pozic na ministerstvu. Již dnes by ale podle Faltýnka měli na místech náměstků usednout odborníci.

Případ poslance Čiháka

Faltýnek také prozradil, že na klubu řešili kauzu poslance Pavla Čiháka, o které informovaly Hospodářské noviny, šlo o údajně předražené dopravní zakázky. Faltýnek chce počkat na další vývoj. „Je to dneska na panu Čihákovi, aby se dokázal obhájit,“ poznamenal předseda poslaneckého klubu ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…