Na pražské Filozofické fakultě vyrazili profesora kvůli škrtům. A ozval se odpor

09.06.2015 18:46

Jaroslav Čechura, přední historik a odborník na sociální a hospodářské dějiny Čech, donedávna působil v Ústavu českých dějin FF UK. Jeden z tamějších nejproduktivnějších a nejstarších pedagogů však dostal vyhazov a fakulta se bouří. Za vším údajně stojí škrty v rozpočtu. Informoval o tom server A2larm.cz

Na pražské Filozofické fakultě vyrazili profesora kvůli škrtům. A ozval se odpor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Nedávno byli na Filozofické fakultě UK propuštěni dva akademici. Jedním z nich je profesor raně novověkých dějin Jaroslav Čechura, jeden z našich předních historiků. Jejich narychlo ohlášený vyhazov vyvolal velký povyk a vysvětlení profesora Ivana Šedivého, ředitele Ústavu českých dějin, že škola nemá peníze a má „přiliš mnoho vyučujících,“ je zcela nedostačující.

Na dubnové schůzi, kde mělo dojít ke zdůvodnění této „restrukturalizace“, nikdo vyjádření nepodal. K tomu došlo až „po vznesení oficiálního protestu“ během zasedání akademického senátu o měsíc později.

Šedivého tvrzení o nedostatku financí se mezitím projevilo na úvazcích většiny kantorů, nikdo však nečekal, že tato úsporná opatření povedou ke snižování stavů. A už vůbec nikdo nečekal, že pokud ta situace nastane, první, kdo půjde, bude Jaroslav Čechura.

Celý text zde

I přes nedostatek financí škola ale přijala v nedávné době dva pracovníky, „jejichž přítomnost podle všeho nebyla pro chod ústavu nikterak nutná“. Jedněmi z nich jsou pak sám šéf ústavu Šedivý a docent Stehlík, kterého však údajně platí odjinud než z peněz ústavu. Zajímavé pak je, že když to v jednom případě jde, v případě ikony ústavu Čechury to už nejde.

Šedivý zdůvodnil své rozhodnutí i tím, že se ústav rozchází s Čechurou v jejich zaměření. Což opět nedává smysl vzhledem k šířce Čechurova záběru a jeho vysoké kvalifikaci. Obzvlášť když výzkum elit, kterým se ústav zabývá, je Čechurovi vlastně také blízký.

Absurdní je následná snaha Šedivého snížit význam rejstříku informací o výsledcích, ve kterém Čechura obsazuje první příčky, a z posledních zveřejněných statistik je sám Šedivý „zcela na chvostu“. Důležité je zmínit, že rejstřík informací o výsledcích je další způsob, skrze který může získat škola finanční podporu.

Ve finále to působí tak, že cílem podobných akademických „restrukturalizací“ je jen ochromit celou instituci a odklidit nežádoucí osoby.

Na webu e-petice.cz mezitím lidé nespokojení s celou touto situací podepisují petici, v níž žádají přezkoumání a přehodnocení výpovědi pana Čechury. Mají strach, že z celé situace vznikne nebezpečný precedens. V petici se mimo jiné píše, že podobné kroky, ke kterým dnes dochází na akademické půdě, akorát podkopávají důvěru lidí v univerzitní instituce.

Petice zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…