Na programu pražské rady je sporný projekt podniku k metru D

17.07.2018 6:30

Pražští radní dnes budou schvalovat společný podnik dopravního podniku (DPP) s firmou Penta pro výkup pozemků a rozvoj okolí stanic plánované linky metra D. Proti úmyslu je Trojkoalice (Zelení, STAN, KDU-ČSL), Zelení chtějí na jednání navrhnout, aby město od záměru ustoupilo. Na programu radních je také posílení provozu metra, studie dopravy na Pohořelci a kolem Veletržní ulice, další postup při výstavbě P+R terminálu na Zličíně nebo jmenování ředitele botanické zahrady.

Na programu pražské rady je sporný projekt podniku k metru D
Foto: Hans Štembera
Popisek: Metro, ilustrační foto

Podle zveřejněných informací má mít Penta ve společném podniku většinový podíl 51 procent, takže nebude nutné se při výkupu pozemků řídit pravidly, která musí dodržovat veřejné subjekty. Fakt, že město nemá mít většinu, se nelíbí politikům Trojkoalice, kteří také kritizují podle nich nízkou transparentnost a veřejnou kontrolu navrženého nastavení podniku.

Zelení uvedli, že společný podnik už není nutný, protože Sněmovna zařadila metro do zákona, který umožní zjednoduší vyjednávání o výkupu pozemků.

Radní budou schvalovat také posílení provozu metra o víkendech a zrušení tzv. pásmového provozu na lince C, v rámci kterého každá druhá souprava mezi 9:00 a 19:00 nejezdí na konečnou stanici Letňany a končí na Ládví. Ročně by zrušení vyšlo na zhruba 47 milionů korun, které má zaplatit město.

Na programu rady jsou také dvě studie. První navrhuje omezení dopravy na Pohořelci a druhá novou podobu kolem křižovatky Veletržní a Dukelských hrdinů včetně části ulic Strojnická a U Výstaviště v Praze 7. Řešit se má i další postup na Zličíně, kde chce město postavit parkovací terminál pro tisíce aut, a nový ředitel botanické zahrady v Troji.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …