Zeman nám zkomplikoval projednání služebního zákona, stěžuje si Dienstbier

08.03.2014 19:17

Programové prohlášení Sobotkovy vlády je známé, otázkou však bude, jaké konkrétní zákony vzniknou a kdy. Právě oblast přípravy zákonů dostal na starost Jiří Dienstbier, podle kterého nejvíce spěchá oblast daňových a finančních novel.

Zeman nám zkomplikoval projednání služebního zákona, stěžuje si Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Co je a co není priorita, je však otázkou jednotlivých ministerstev – mezi koaličními stranami v tomto rozpor nepanuje. „Některé návrhy jsou průřezové, mohou zasahovat do jiných oblastí než jen do působnosti daného ministerstva. Nepochybně mohou být připomínky i té povahy, zda se do plánu důsledně promítá koaliční smlouva a vládní prohlášení,“ uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Jiří Dienstbier (ČSSD).

„Nepochybně důležité jsou veškeré zákony v daňové a finanční oblasti, které musí být schválené s účinností k 1. lednu 2015. Velmi naléhavé je řešení hmotné nouze, protože je situace, kdy majitelé ubytoven ve velkém zneužívají nedostatečné nastavení systému – a vláda slíbila, že zhruba do dvou měsíců předloží Ministerstvo práce a sociálních věcí novelu zákona o hmotné nouzi. Nepochybně to bude i řešení 2. důchodového pilíře, který chce vláda zrušit. Patří tam i problémy exekucí a vymáhání dluhů – a opět byl příslib, že do poloviny roku vláda přijde s vlastním, komplexnějším řešením,“ vyjmenovává ministr.

Nový šéf resortu dopravy Antonín Prachař (ANO) se již nechal slyšet, že bude chtít urychlit stavbu silnic a dálnic. Zde však Dienstbier upozorňuje, že se vláda také zavázala, že zachová účast veřejnosti na rozhodování o klíčových otázkách. „Takže nepochybně debata v této věci nebude jednoduchá,“ dodává.

Otazníky se pak vznáší kolem služebního zákona. „Tam jsme se dostali do trošku kritické situace z hlediska času,“ uvedl Dienstbier. Zákon už prošel v prvním čtení, ale až nyní se připravuje věcný záměr. „To je samozřejmě nestandardní postup. Prezident republiky nám trošku zkomplikoval situaci tím podivným požadavkem, aby byla novela projednána v prvním čtení ještě před jmenováním vlády, když to zas tolik zásadní není,“ míní ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…