Na registrech řidičů v Olomouci či Liberci se znovu tvoří fronty

31.12.2013 10:58

Na registrech řidičů v Olomouci, Liberci či Ostravě se dnes znovu tvoří fronty lidí, kteří si poslední možný den přišli zdarma vyměnit starý řidičský průkaz. Na většině úřadů v zemi je ale zájem oproti předchozím dnům výrazně menší, zjistili zpravodajové ČTK.

Na registrech řidičů v Olomouci či Liberci se znovu tvoří fronty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kmotrovská značka, ilustrační foto

Povinná výměna se týká průkazů vydaných od 1. ledna 2001 do 30. dubna 2004. Podle úředníků jich nevyměněných zůstanou desetitisíce. Řidiči, kteří si průkaz půjdou vyměnit až v lednu 2014, budou muset zaplatit padesátikorunový poplatek a mohou mít i problémy s policií.

V Liberci čekala dnes ráno na otevření přepážek magistrátu znovu dlouhá fronta lidí. "Někteří si jen vyzvednou pořadový lístek a jdou na kafe nebo nakoupit, protože vědí, že budou čekat nejméně dvě hodiny," poznamenala pracovnice informačního centra v hale. Za první hodinu odbavili úředníci přes 40 lidí, další stovka jich čekala ve frontě. Za celý pondělek tam přišlo téměř 500 lidí.

Zájem o výměnu řidičských průkazů mají poslední den roku i lidé v Olomouckém kraji. Fronty se dnes ráno tvořily například na olomouckém i přerovském magistrátu. "Zájem je, ve frontě nyní stojí 31 lidí, je to docela dost. Máme přitom otevřeno od 08:00 do 11:00. Ty, co přijdou kolem 10:00, už asi nestačíme obsloužit," řekla pracovnice oddělení agendy řidičů olomouckého magistrátu. V Přerově bylo ve frontě kolem 09:00 deset lidí.


V Ostravě i Karviné je dnes zatím zájem o výměnu řidičských průkazů oproti předchozím dnům podstatně menší. "Jsme překvapeni, že lidi vůbec nechodí. Za hodinu a půl jich tady dnes bylo asi deset, v pondělí za tu dobu to bylo nejmíň 60. Přitom jsme dostatečně inzerovali, že dnes budeme mít otevřeno až do 13:00," řekla vedoucí dopravně-správního oddělení v Karviné Jana Michaličková.


Na ostravském registru čekají desítky lidí, ale nápor není takový jako v pondělí. Mluvčí ostravského magistrátu Michal Bayer řekl, že před 09:00 čekalo na úřadě 20 lidí, z toho sedm na příjmu a 13 na výdeji.


V největším středočeském městě Kladně se dnes ráno fronty u přepážek netvořily. "Od rána bylo podáno 18 žádostí a vydáno 16 hotových řidičských průkazů. Teď aktuálně jeden člověk čeká na příjem a na výdej nečeká nikdo," uvedl po 09:00 pracovník oddělení dopravně správních agend kladenského magistrátu.


Na ústeckém registru řidičů bylo v 09:00 odbaveno 24 klientů. Na odbavení čekal jeden člověk, čekací doba na této agendě se pohybovala kolem 20 minut. Na výdeji hotových dokladů se čekalo jen kolem pěti minut.


Slabý zájem dnes eviduje také plzeňský registr vozidel a řidičů. Podle šéfa odboru Jiřího Marka zbývá k poslednímu dni v roce vyměnit zhruba 3500 starých řidičských průkazů. "Dnes to lidé vypustili, asi mají jiné starosti," řekl. Za první hodinu přišlo jen 19 lidí. Silnější tak bylo pondělí, kdy úředníci odbavili kolem 600 žadatelů.

 
V Brně sice zbývá ještě vyměnit téměř 10.000 řidičských průkazů, nicméně poslední den roku už mají úřednice na brněnském magistrátu klidný a fronty se na rozdíl od pondělka netvoří. Minimům žadatelů dnes přichází také na českobudějovický magistrát.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …