Na romské pietní akci to vřelo: Zavírali nás do koncentráků, z nichž pak byly prasečáky. Na světě je 20 milionů Romů, to je víc než Čechů!

27.10.2016 16:15

Zhruba stovka Romů dorazila nejprve před žateckou pizzerii Panamera, aby uctila památku zesnulého Roma. Ten zemřel minulý týden přímo zde. Shromáždění pak pokračovalo za deště na náměstí Svobody, kde zazněly projevy a modlitba. Zde již bylo přítomných zhruba 300 Romů. Atmosféra pak zhoustla zpátky před pizzerií.

Na romské pietní akci to vřelo: Zavírali nás do koncentráků, z nichž pak byly prasečáky. Na světě je 20 milionů Romů, to je víc než Čechů!
Foto: Vít Hassan
Popisek: Svíčky za mrtvého Roma v Žatci.

Na místě bylo od počátku poměrně bouřlivo, neboť dorazili i neonacisté. Ti ale byli zklamáni z účasti, neboť ji prý očekávali vyšší.

Romský aktivista Patrik Banga před akcí vyzýval, aby byl zachován klid a byla vynechána nejrůznější silná prohlášení. Na náměstí tak zaznívala především slova vyzývající k netoleranci rasismu, jeden z řečníků například vykřikoval, že Romové byli a jsou ponižováni již zhruba 700 let. "Zavírali nás do koncentráků, z nichž poté vznikaly prasečáky," zaznělo také s tím, že kdyby Romové drželi pospolu, byla by pro ně situace lepší.

Neboť jak poukázal jeden řečník, na světě je 20 milionů Romů, což je víc než Čechů. Pravlastí Romů je dle projevů Egypt. Další z řečníků pak poukázal na žateckou policii, která je dle jeho slov rasistická a denně jim kazí životy.

Na náměstí zazněla také modlitba za zesnulého Roma a romská píseň. Poslední z řečníků pak sice vyzval Romy k odchodu domů, někteří z nich však zaveleli k návratu před žateckou pizzerii. "Nenechte si nic líbit, ale neřešte situaci násilím," zaznívá z pódia. Pochod Romů se pak vydává k pizzerii, kde dochází k bouřlivému a drsnému střetu s neonacisty. Mezi oba tábory se musela postavit zhruba stovka těžkooděnců. "Čechy Čechům! My jsme tady doma! Černý huby!" křičí neonacisté na Romy, kteří po nich pro změnu hází vajíčka. Neonacisté se tak přidávají a hází plechovky.

"Zmrde, nevíš, co je fašismus? Tak pojď, tak si to tady rozdáme," zaznívá také za bouřlivých emocí. Někteří Romové dokonce křičí na těžkooděnce, že jsou kreténi, že chtějí položit jen svíčku a uctít památku zesnulého kamaráda. Romský aktivista Jan Čonka se je sice snaží přesvědčit, aby svíčku zapálili opodál, Romové nechtějí. Situace se lehce uklidnila až ve chvíli, kdy Romům byla pieta umožněna. Do té doby proti sobě stály dva rozzuřené davy, které těžkooděnci drželi zhruba pět metrů od sebe. Nechybí pokřiky "opice, opice, cikáni do práce" ze strany neonacistů, ze strany Romů se pak ozývaly výkřiky "rasismus, fašisté" či pobídky k bitkám.

Poté, co Romové zapálili svíčky, začali postupně prostor opouštět, někteří i luxusnějšími auty, což se neonacistům nelíbilo. Ozývaly se výkřiky o štědrých sociálních dávkách a Romové si odváželi z místa plivance na kapotě. Když jeden z neonacistů hodil po autě plechovku, tak byl následně těžkooděnci zadržen a prohledáván. Situace však krátce po 17. hodině vyznívala daleko klidněji. 

Šestadvacetiletý Rom zemřel v pizzerii po incidentu, kdy údajně obtěžoval ženy. Pitva však neprokázala cizí zavinění. Někteří členové romské komunity jsou však přesvědčeni, že zásah nebyl adekvátní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…