Na romském dětském táboře se střílelo. Policie prý nepřijela

28.08.2016 12:16

Letní umělecké soustředění romských dětí Romano Drom, jež organizuje zpěvačka Ida Kelarová, se stalo terčem útoku, dokonce spojeného i se střelbou. „Jestli si někdo myslí, že nás policie chrání, je na omylu,“ řekla nyní Kelarová serveru Romea.cz.

Na romském dětském táboře se střílelo. Policie prý nepřijela
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

Spor započal podle Kelarové ve chvíli, kdy šedesátka dětí po celodenní hře běžela šťastná do rekreační chaty kolem jiných objektů. „Děti byly pochopitelně bujaré, takže výskaly – samotné proběhnutí kolem sousedova domu ovšem trvalo asi minutu. Ten pán na ně ovšem ‚vylítl‘ a začal na ně pokřikovat (omlouvám se za vulgarismy): ‚vy černý cigáni‘, ‚běžte do pí.e‘, a podobná hesla. Pak vystřelil do vzduchu,“ popisuje Kelarová. Některé děti prý zpanikařily, organizátoři sami to však nejprve policii nenahlásili. Informovali jen majitele ubytovacího zařízení.

  • Původní text ZDE

„Den byl klid, ale v sobotu v půl deváté ráno měly děti rozcvičku. Ta se cvičí každý den u hudby, trvá půl hodiny. Během ní najednou soused opět začal střílet do vzduchu, tentokrát třikrát a vběhl do areálu – naštěstí mezi nás dospělé. Znovu nám začal nadávat – tentokrát si vzal na mušku mého muže Desideria, který vypadá nejvíc z nás všech jako Rom. Začal mu nadávat do ‚černejch zm.dů‘ a ‚buzerantů‘, ‚sviní‘ a všeho možného. Podotýkám, že to celé se odehrávalo přímo v areálu, kde dotyčný člověk neměl vůbec co pohledávat,“ zmiňuje Kelarová, která následně, byť k žádné rvačce naštěstí nedošlo, zavolala policii z Varnsdorfu. 

„Vylíčila jsem jim, co se stalo, a prosila je, aby přijeli. Policista, který zvedl telefon a kterého zatím nebudu jmenovat, mě poučil, že jim nebudu říkat, co mají dělat, že oni mají své postupy. Načež mi telefon jednoduše položil,“ řekla Kelarová. Nedala se, a volala tedy 158. „Střílí na děti? To byla první otázka, co mi položili. Říkám, že na děti zatím ne, že zatím střílí do vzduchu. A znovu: prosila jsem, aby někdo přijel, že tam máme 60 romských dětí. Najednou úplně otočil a začal mi říkat, že už tam ten pán, co střílel, volal a hlásil, že ho rušíme, že ‚nesnáší cikány‘ a že střílí. To všechno by měla mít policie natočené a podařilo se mi tuto informaci získat,“ dodává zpěvačka.

Policie i přesto podle jejích slov vůbec nepřijela. „Takže jsme se museli sami vydat na stanici ve Varnsdorfu s tím, že chceme, aby byl pořízen zápis. Byl tam opět ten nejmenovaný pán, na kterého budeme podávat stížnost. Choval se k nám naprosto hrubě, ani nás nepozdravil, nepředstavil se nám a první, co nám řekl, bylo ‚přece to nebudeme hrotit, nebudeme z toho dělat kovbojku‘,“ podotkla Kelarová. Ta se domnívá, že celá událost byla čistou rasovou nenávistí. 

„Ta panuje podle mého na celém Šluknovsku – projela jsem tu oblast s koncerty a vím, že je tam situace vyhrocená. Něco podobného jsme ale ještě nezažili. Například v Rumburku, kde jsme koncertovali, slyšeli naši kolegové z filharmonie, když byli na kafi, jak se tam lidi baví o ‚těch zasranejch cigánech‘ a že je škoda, že je Hitler nevybil, a že je škoda, že nežil déle. Byli z toho v šoku. Nejsem z těch, co by se Romů za každou cenu zastávali: zaráží mě ale, když tahle nenávist postihuje zrovna děti, které se chovají opravdu vzorně. Kterým navíc zdůrazňujeme, že když na sobě budou pracovat, mají naději na lepší život,“ uzavřela Kelarová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…