Na rozdíl od Zemana vím, jak se žije na Hradě, řekl Schwarzenberg. Poslanec děkuje tatíčku Masarykovi, že zdegenerované šlechtě zrušil tituly

28.12.2014 9:03

Prozemanovsky orientovaný poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna reaguje na výrok Karla Schwarzenberga na serveru E15.cz, kde se exministr a předseda TOP 09 pustil do současného prezidenta Zemana a ve kterém lituje, že se nestal prvním mužem České republiky. Foldyna pro ParlamentniListy.cz uvedl, co si o „knížeti" a jeho titulu, odebraném již „tatíčkem Masarykem“, myslí.

Na rozdíl od Zemana vím, jak se žije na Hradě, řekl Schwarzenberg. Poslanec děkuje tatíčku Masarykovi, že zdegenerované šlechtě zrušil tituly
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jaroslav Foldyna

Anketa

Který člen vlády se v roce 2014 nejvíce osvědčil?

5%
29%
11%
3%
0%
0%
hlasovalo: 18579 lidí

„Mrzí mě, že jsem prohrál. Původně mě to na Hrad tolik nelákalo, ale teď mi to začíná vadit,“ vyjádřil se poražený prezidentký kandidát Schwarzenberg po prezidentově vánočním poselství. Sám by prý, jak je přesvědčen, napáchal na Hradě méně škod.

Má k tomu totiž prý všestranné zkušenosti. „Vím, jaká omezení prezident má mít, v jakých mantinelech se má pohybovat, že to přináší také změny v soukromém životě. Jak žít na hradě, vím koneckonců už od dětství,“ poznamenal v rozhovoru. Na kandidaturu v příštích volbách už prý ale nepomýšlí. „Jestli budou v řádném termínu, tak už ne. Už bych na to byl poněkud starý,“ připouští.

V tom se s ním shoduje i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. „Sledujeme postoje a názory neúspěšného tehdejšího ministra zahraničních věcí a řekněme velmi starého člověka, názory a postoje na činy někdejšího úspěšného premiéra České republiky a v současné době prezidenta - to je takový velký rozdíl,“ uvádí Foldyna. „Že si ten neúspěšný člověk, tedy Karel Schwarzenberg, povzdechne, že nebyl zvolen, no je to trošku úsměvné, málokdy se to stává, že takto veřejně publikují takovéto vzdechy. Ale možná je to dáno věkem pana Schwarzenberga," uvedl poslanec.

Zeman versus knížepán

Podle Foldyny je rozdíl mezi Karlem Schwarzenbergem a Milošem Zemanem ohromný. „Je to rozdíl, mezi člověkem, který žil v České republice, zná její problémy, umí se k nim postavit a samozřejmě někdy velmi svérázně a specificky se k nim i vyjádří, řekněme až naturalisticky, nicméně pořád je to český prezident, někdejší český premiér. Postoje pana Schwarzenberga, který žil dlouhá léta v zahraničí, pochází, řekněme, z jiné sociální skupiny obyvatel, tak ty jsou vždycky kontroverzní k těmto postojům," myslí si poslanec. 

„Já jsem rád, že pro mne a zejména pro to, co Česká republika potřebuje a o čemž jsem já přesvědčen, že vyhrál ve volbách, ve kterých mohli všichni volit Miloše Zemana a nikoliv Karla Schwarzenberga, se kterými jeho postoji a názory jsem se nikdy neslučoval. Takovéto poplakání na konci roku od pana Schwarzenberga – já sem k tomu shovívavý, už je to starší člověk,“ pokračuje dále Foldyna.

Šlechta a šlechtici….

K působení bývalého kancléře na Hradě za prezidenta Havla a jeho celoživotnímu „panství“ pak Foldyna odkazuje na prvního českého prezidenta a jeho utnutí šlechtických titulů: „Já si myslím, že Tomáš Garrique Masaryk věděl, co dělá, když zrušil šlechtické tituly a šlechtu v Československu. Ono přece jenom když se dočteme, jak ta šlechta žila, jak se vzájemně potkávala ve svých životech, tak ono to potvrzuje správnost rozhodnutí T. G. M. A vidíte, tolik doby od roku 1918 uběhlo a Karel Schwarzenberg potvrzuje, že T. G. Masaryk rozhodl správně, když zrušil šlechtické tituly a výsady šlechty," říká Foldyna nad Schwarzenbergovými slovy. 

„Karel Schwanzeberg je občan, možná že ten věk hraje významnou roli v jeho vyjadřování. Já jsem k tomu shovívavý a nechtěl bych ho nějak více kriticky hodnotit. Každý si udělá svůj obrázek Karla Schwarzenberga při hlasování o podpoře církevních restitucí. Každý si udělá obrázek Karla Schwarzenberga, který v Teplicích pod rouškou výjezdního zasedání vlády uznal kvazistát Kosovo. Takže Karel Schwanzenberg, myslím, že nikdy nebude zapsán do novodobé české historie pozitivním způsobem. Ostatně, jak to hodnotil Karel Havlíček Borovský - Schwarzenberci nikdy asi nebyli těmi velkými pozitivními postavami českých dějin, až na čestné výjimky,“ uvádí ve svém stanovisku pro ParlamentniListy.cz Jaroslav Foldyna, který je nad míru překvapen touto diskuzí, jež se nyní v současné době vede.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…