Na rozvoj vysokých škol by do roku 2027 mělo jít z rozpočtu 12,5 miliardy

04.09.2018 13:36

Vláda chce dát do roku 2027 na investice veřejných vysokých škol ze státního rozpočtu přibližně 12,5 miliardy korun. Kabinet dnes schválil návrh programu na rozvoj a obnovu jejich infrastruktury, informovalo ministerstvo školství, napsala ČTK.

Na rozvoj vysokých škol by do roku 2027 mělo jít z rozpočtu 12,5 miliardy
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Z peněz by se měly financovat rekonstrukce starých budov, stavby nových nebo nákupy vybavení. Celkové náklady škol na investice v tomto období by mohly dosáhnout 15,9 miliardy korun.

„Program byl připravován ve spolupráci s vysokými školami a na základě jejich investičních a rozvojových potřeb. Jeho cílem je zkvalitnění a modernizace studijního a akademického zázemí pro studenty a jejich učitele,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO). Podle něj program otevře i cestu ke zlepšení stavu studentských kolejí a menz.

Na podporu vysokoškolských kolejí a menz bude z programu vyčleněno 2,5 miliardy korun a veřejné vysoké školy budou o tyto finanční prostředky soutěžit v postupně vyhlašovaných výzvách. První z nich lze podle ministerstva očekávat koncem letošního roku.

Dotace by měly směřovat zejména na rekonstrukci budov a na stavbu a nákup nových prostor univerzit. Použít se budou moct také na opatření, která mají vést k úsporám energií, a na zavádění nových informačních a komunikačních technologií, nákup přístrojů a dalšího vybavení.

Předseda České konference rektorů Tomáš Zima, který stojí v čele Univerzity Karlovy, rozhodnutí vlády o investičním programu uvítal. „Je to poprvé po mnoha mnoha letech, kdy bude možné ze státního rozpočtu čerpat prostředky na rekonstrukce kolejí, a věřím, že to je další prvek, který umožní zkvalitnit průběh studia,“ řekl ČTK. Podotkl, že v současnosti jsou koleje na řadě škol v nedobrém technickém stavu. „Samozřejmě obecně by investiční prostředky mohly být vyšší a budou jistě další jednání třeba pro nějaké specifické programy do budoucna,“ dodal.

Nový dotační program má navázat na současný koncept rozvoje terciárního vzdělávání pro roky 2015 až 2020. Ministerstvo počítá s tím, že do něj půjdou peníze od státu i z vlastních zdrojů vysokých škol. Předpokládané náklady do roku 2027 by měly činit přibližně 15,9 miliardy korun, z toho asi 12,5 miliardy ze státního rozpočtu.

Podle ministerstva má být program pro školy zárukou, že budou moci uskutečnit plánované investice. Zapojit by se do něj mohlo všech 26 veřejných vysokých škol. Pro každou univerzitu ministerstvo stanovilo limity výdajů pro dané období. Projekty na obnovu studentských kolejí a menz se mají hodnotit zvlášť.

Peníze z programu se mají rozdělovat ve čtyřech etapách. U žádostí o dotace se bude hodnotit mimo jiné současný stav majetku veřejných vysokých škol. Zohledňovat se bude také to, zda je plánovaný projekt v souladu se strategickými záměry konkrétní školy.

Do rekonstrukcí a staveb investují vysoké školy po celé ČR miliardy korun. Jen Univerzita Karlova za ně letos zaplatí zhruba 1,7 miliardy korun z rozpočtu a další zhruba dvě miliardy z evropských dotací. Masarykova univerzita v Brně si naplánovala investice za asi 1,4 miliardy korun. Nové budovy se letos rozhodla stavět také Česká zemědělská univerzita v Praze, a to za více než 900 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…