Na schůzce v Lánech nebylo nic tajného, ujišťoval v ČT Mynář

05.11.2013 22:49

Vratislav Mynář, kancléř prezidenta republiky, rozhodně odmítl zodpovědnost prezidenta za tzv. lánskou schůzku s představiteli "Haškova" křídla sociální demokracie. „Pan prezident nebyl iniciátorem této schůzky," řekl doslova. „Na schůzce nebylo nic tajného,“ dodal vzhledem k počátečnímu zapíraní samotného konání schůzky některými jejími účastníky. „Nevidím důvod utajení," dodal.

Na schůzce v Lánech nebylo nic tajného, ujišťoval v ČT Mynář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

„Na schůzce jsem bohužel nebyl přítomen,“ odpovídal na dotazy ohledně podrobností. Podle vyjádření prezidenta Zemana si tento vyslechl názory návštěvníků a sdělil jim, „že jmenuje toho, koho mu sociální demokracie navrhne“, sdělil kancléř prezidenta Mynář v pořadu České televize Události, komentáře. 

Nepřítomnost předsedy strany Bohuslava Sobotky odmítl komentovat. „Já jsem schůzku nedomlouval," konstatoval. Ohledně vývoje postavení místopředsedy ČSSD Michal Haška uvnitř stranického vedení prohlásil, že „nepřísluší mě se plést do záležitostí sociální demokracie“. Stejně tak to nepřísluší prezidentovi republiky, jak Mynář doplnil.

Ohledně požadavku na lustrační osvědčení pro členy vlády, o němž se začalo spekulovat  zejména kvůli lídrovi ANO Andreji Babišovi, kancléř Mynář nemá jasno. „Nevím, zda na tom bude pan prezident trvat, ale je to zvykem,“ uvedl.

„Až sociální demokracie jakožto vítěz voleb předloží adepta pro jednání o vládě či pro sestavení vlády, prezident jej pověří," sdělil kancléř s poukazem na skutečnost, že průtahy v sestavení vlády nevznikly vinou Hradu, ale vnitřními problémy nejsilnější strany.

K prezidentovu zdravotnímu stavu jeho kancléř uvedl, že hlava státu pracuje, přijímá pracovní návštěvy a „těší se přiměřenému zdraví tak, jak mu koleno dovoluje“.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…