Na sedmi místech ČR se dnes bude protestovat proti úložišti

18.04.2015 6:12

Den proti úložišti dnes pořádají obce v sedmi lokalitách České republiky, kde se má uskutečnit průzkum pro hlubinné úložiště radioaktivního odpadu. Pochody, štafetami i koncerty vyjádří nesouhlas se záměrem státu úložiště vybudovat. Kritizují stát také za to, že postupuje nekoncepčně a nerespektuje názor obyvatel v obcích, jichž by se výstavba týkala.

Na sedmi místech ČR se dnes bude protestovat proti úložišti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před úřadem vlády se demonstrovalo proti současné energetické politice státu

Například obce v lokalitě Březový potok pořádají štafetu, koncert a setkání s mottem Nedejme se, jako varování se rozezní zvony. V dalších místech se chystají pochody, mimo jiné z Blatna přes Lubenec do Libyně, z Lodhéřova na Čertův kámen, z Drahonína a Skalky na Kraví horu.

Správa úložišť radioaktivních odpadů dostala od státu loni povolení k průzkumu ve všech vytipovaných místech, kde by se mohlo trvale uložit vyhořelé jaderné palivo. V rámci průzkumu se bude nejprve detailně zkoumat horninový masiv. Podle Správy půjde o velmi šetrné průzkumné metody.

Plán hlubinného ukládání použitého paliva z tuzemských jaderných elektráren existuje v Česku už od roku 1990. Občané odmítali záměr i v referendu. Úložiště by mělo fungovat od roku 2065, jeho stavba potrvá 15 let.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…