Na setkání dorazilo 460 starostů, ani jeden neútočil na přítomného premiéra, řekla PL hejtmanka Pokorná Jermanová

17.12.2018 13:35

„Byla jsem na starostky a starosty pyšná, že nevyužili návštěvu premiéra k vlastnímu politickému zviditelňování, ale řešili zájmy svých obcí,“ prozradila pro ParlamentníListy.cz hejtmanka Středočeského kraje. Právě ona organizovala setkání, jehož se před několika dny zúčastnily stovky zástupců měst a obcí.

Na setkání dorazilo 460 starostů, ani jeden neútočil na přítomného premiéra, řekla PL hejtmanka Pokorná Jermanová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Začátkem minulého týdne proběhlo setkání středočeských primátorů a starostů, kolik jich bylo na akci pozváno a kolik se jich zúčastnilo?
 
Stejně jako na předchozí tři setkání jsme pozvali představitele všech středočeských měst a obcí. Jsem velmi ráda, že přes 460 starostek a starostů toto pozvání přijalo.
 
Jak jste se na tuto akci jako hejtmanka Středočeského kraje připravovala?
 
Vždy se jako bývalá starostka snažím uvažovat především o tom, co je pro představitele obcí přínosnou informací. Snažila jsem se zohlednit i to, že se setkání zúčastní starostky a starostové, kteří jsou ve svých funkcích po říjnových komunálních volbách zatím velmi krátce, a že pro ně bude užitečné dozvědět se, co jim kraj může nabídnout, co spadá do kompetence jednotlivých členů rady kraje a s jakou finanční pomocí mohou ze strany kraje při naplňování svých záměrů případně počítat. Po zkušenostech z minulých setkání jsme ale program obohatili i o nový „trh služeb Středočeského kraje“ pro starosty. Byl to jakýsi kontaktní blok, kde měli zástupci měst možnost řešit přímo s jednotlivými radními a příslušnými vedoucími odborů otázky či problémy, s nimiž se při výkonu své funkce potýkají. Samozřejmě jsme představitele obcí seznámili i s tím, co jsme stačili za dosavadní dva roky udělat a s čím počítáme do budoucna.
 
 
Co bylo hlavním tématem setkání a jak byste ho celé zhodnotila?
 
Jak už jsem naznačila v předchozí odpovědi, hlavním cílem bylo nejenom zástupce obcí seznámit s činností kraje, ale šlo nám hlavně o prohlubování vzájemných vztahů. Chceme, aby věděli, že jsme tu pro ně, že se na vedení kraje mohou kdykoliv obrátit. Protože bez obcí by nebyl kraj a na druhou stranu kraj by měl být nápomocen řešit nejen místní problémy, ale zároveň dbát o rovnoměrný rozvoj celého regionu. Ukázal nám to ostatně i odpolední kontaktní blok, při němž se nejčastějším tématem rozhovorů staly opravy silniční sítě v kraji, budování kanalizací, čistíren odpadních vod a zajištění zdravotních a sociálních služeb. Z reakcí starostů mám skutečně dobrý pocit. Jsem ráda, že jsme mohli po celý den hovořit velmi otevřeně a věcně. Oceňuji také, že se na setkání se starosty přišel podívat premiér Andrej Babiš a že přítomným přislíbil, že jim na příští setkání přivede další členy vlády. S nimi budou moci hovořit o otázkách či problémech, jež přesahují rámec jejich možností i možností kraje.
 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte letošní práci premiéra Andreje Babiše?

81%
3%
1%
5%
10%
hlasovalo: 18734 lidí
 
Jak vnímají starostové mimo hnutí ANO kauzu ohledně premiéra Babiše, setkala jste se zde také s názory „antibabiš“?
 
Musím říci, že během tohoto setkání nikdo žádné kauzy neřešil. Starostové využili přítomnosti premiéra k věcné diskuzi. Pokládali mu naprosto konkrétní nepolitické dotazy. Zajímali se o to, jak vláda může pomoci jejich obcím a městům. Byla jsem na starostky a starosty pyšná, že nevyužili návštěvu premiéra k vlastnímu politickému zviditelňování, ale řešili zájmy svých obcí
 
Premiér Andrej Babiš se setkání starostů zúčastnil, jak ho hodnotil a jak vám může jako Středočech pomoci?
 
Jeho reakce, jak jsem po setkání zaznamenala, byla velmi přívětivá. Jak už jsem řekla, přislíbil představitelům obcí a měst, že se tohoto formátu akce opět zúčastní a přivede s sebou další členy vlády. Podle mě by s touto nabídkou nepřišel, kdyby setkání se středočeskými starosty neviděl jako smysluplné. Naopak, evidentně rád přítomné informoval o nových programech, které vláda právě pro obce a města připravila, ať už v oblasti bytové politiky, infrastruktury, nebo v problematice zadržování vody v krajině. Pak ještě dlouho seděl v publiku a dělal si poznámky z prezentací radních Středočeského kraje, ale i vystoupení starostů.
 
 
Jaký je největší problém, který středočeské starosty trápí??
 
Stručně řečeno, jsou to problémy související s řešením dopravních staveb, tedy s rekonstrukcemi silnic druhých a třetích tříd včetně oprav mostů, ČOV a kanalizací, územních plánů, školství či zachování čistého životního prostředí. Je to o hledání zdrojů pro realizaci záměrů a dotační politice státu i kraje. V tuto chvíli musím však také připomenout, že co se týká přípravy a čerpání evropských dotací, zejména pak na dopravní stavby, je Středočeský kraj na špičce v České republice. Letos jsme dokázali proinvestovat do silnic 3,5 miliardy korun a pro příští rok máme připraveno 85 projektů v celkové hodnotě 5,9 miliardy korun. Abychom se na této špičce udrželi, založili jsme Středočeský Fond podpory včasné přípravy projektů EU 2021+ a NIP ve výši 30 milionů korun, který bude sloužit k zrychlení přípravy žádostí v rámci výzev Evropského sociálního fondu, čímž se zvýší šance na získání dotace. A další nový fond – Středočeský Fond životního prostředí a zemědělství – bude určen pro obce do dvou tisíc obyvatel, spolky a případně provozovatele vodohospodářské infrastruktury, a to na podporu budování kanalizací, vodovodů, ČOV a dále na výstavbu nových rybníků a malých vodních nádrží a jejich rekonstrukci. Je v něm 20 milionů korun. Peníze by tedy měly jít přesně tam, kde to obce a rozvoj regionu nejvíce potřebují.
 
Setkání primátorů a starostů se konalo od minulého roku již počtvrté, považujete to za úspěch? A jaké máte plány na příští rok?
 
Úspěch? To ať hodnotí starostové, pro které toto setkání pořádáme. Snažíme se formát setkání měnit tak, aby byl pro přítomné co nejpřínosnější. Setkání se starosty pořádáme v našem volebním období pravidelně, a proto počítáme s jeho konáním i v roce 2019. Toto setkání má ještě jeden rozměr, pro mě velmi důležitý. Je to rozměr společenský. Symbol, že jsme v tom všichni společně. Starostové mají možnost popovídat si s kolegy z úplně jiných koutů kraje a sdílet vzájemně zkušenosti. Je to velmi motivační. Já se skláním před jejich prací. Speciálně starostové malých obcí pod 500 obyvatel, a těch je v našem kraji většina, to dnes nemají vůbec lehké. Budu moc ráda, když tradice těchto setkání Středočeskému kraji zůstane, i když tu bude jiná hejtmanka, či hejtman.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …