Na severu Čech ke sjezdu ČSSD mlčí. A mají jinou optiku. Proto se prý nominací na důležitý post vymykají ostatním krajům

12.03.2015 12:22

Ze 14 krajských konferencí ČSSD byla ta v Ústeckém kraji jediná, odkud putovala rovnou dvě jména – Milana Chovance a Jeronýma Tejce – nominovaná na post prvního místopředsedy strany. Co to o preferencích severočeských sociálních demokratů vypovídá? Jedenáct dní před sjezdem je ovšem většina z nich skoupá na slovo. Ještě nedávno z některých zdejších oranžových buněk přitom prosakovaly naopak hlasité vášně.

Na severu Čech ke sjezdu ČSSD mlčí. A mají jinou optiku. Proto se prý nominací na důležitý post vymykají ostatním krajům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka ČSSD

Anketa

Kterého politika ČSSD máte nejraději?

3%
0%
38%
0%
5%
0%
23%
hlasovalo: 21857 lidí

O tom, že křeslo předsedy na březnovém sjezdu obhájí Bohuslav Sobotka, nikdo nepochybuje. Pravděpodobně nebude mít vůbec protikandidáta. Napínavější bude boj právě o prvního místopředsedu. Přestože v mnohých krajích politici berou čas před sjezdem jako příležitost sdělit své názory na ČSSD, vizi do budoucna a postoj k čelním představitelům, v Ústeckém kraji naopak většina z oslovených politiků chce mlčet. Přitom tento kraj byl jediný, který na post statutárního místopředsedy nominoval dvě osoby – Jeronýma Tejce a Milana Chovance. Právě zde je na místě otázka, proč?

Oslovení členové ale v převážné většině na anketní dotaz odpovídat nechtěli. Asi ale nikoli z důvodu ignorace nebo lenosti. Někteří totiž neváhali zvednout zpět telefon, omluvit se a ubezpečit, že mlčenlivost nemá negativní podtext a na jiné dotazy jsou napříště ParlamentnímListům.cz i čtenářům ochotni reagovat. Jen na osobní preference související s nadcházejícím sjezdem by odpovídali neradi… Vstřícný byl například Karel Giampaoli, mostecký zastupitel a krajský úředník. Ten ovšem pro změnu prožil celou poslední krajskou konferenci ve velmi vytížené funkci – jako předseda volební komise, a tak prý řadu politiků, kteří žádali o podporu, pouze "zahlédl", vnímat projevy vzhledem k organizačnímu kalupu tak příliš nemohl. „Stálé řízení mnoha voleb, sčítání hlasů, vyhlašování výsledků…. Z celé konference si hlavně vybavuji volební lístky, zápisy a podobně. Soustavně jsem běhal z volební místnosti do sálu a zpět. Zastavil jsem se až na konci konference,“ popsal pozůstatky z krajské konference, které mu uvízly v paměti.

Na sociální otázky prostě nemůžeme koukat všichni stejně

To, že se severočeští sociální demokraté od svých partajních kolegů z jiných regionů „vymykají“ dvojitou nominací na post 1. místopředsedy, vysvětluje krajský místopředseda ČSSD Radek Scherfer tím, že ČSSD je bytostně demokratickou stranou, ve které jsou přítomny různé myšlenkové proudy. „Výsledky nominací berte jako demokratické vyjádření vůle delegátů krajské konference ČSSD v Ústeckém kraji,“ říká, aby dále doplnil zřejmě důležitější důvod: „Musím připomenout, že v našem regionu řešíme specifické problémy. Mám tím na mysli zejména citlivou otázku sociálního vyloučení. Na takto důležitá témata zkrátka nemůžete pohlížet jednou optikou.“

O rozdělení na dva názorové proudy ale hovořit nechce. „Jedná se o demokratické rozhodnutí účastníků ústecké krajské konference ČSSD,“ to je vše, co by k tomu v tuto chvíli sdělil. Nevidí nic nenormálního na tom, že lidé v sociální demokracii mají různý názor na Tejce a Chovance. Zas takovou váhu to nemá. „Konečné slovo bude mít tajné hlasování delegátů na březnovém sjezdu. Je dobře, že bude zastoupen vyšší počet delegátů, které navrhnou okresní organizace, protože to ukazuje na vůli posílit demokratické principy ve straně,“ poukazuje v souvislosti s tím.

Miroslav Andrt, krajský předseda ČSSD, si nemyslí, že by byly nějaké jednoznačně profilované názorové proudy v Ústeckém kraji vázané na jednotlivé okresy. „To považuji za pouhou spekulaci. Pokud si dobře vzpomínám, pro jednotlivé nominace hlasovali delegáti napříč všemi okresy. Co se mě týče, hlasoval jsem v nominaci na statutárního místopředsedu strany pouze pro pana Chovance, jelikož ho považuji za důvěryhodnějšího kandidáta,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz.

Druhá místopředsedkyně Zdenka Smetanová na dotaz nereagovala.

Premiér je úspěšný v obou svých rolích

Jako jeden z mála oslovených se, vedle Andrta, Radek Scherfer nebojí hovořit o svých osobních preferencích, v nichž se ztotožňuje se současným guru oranžové strany. „Bohuslav Sobotka je velmi úspěšný premiér a předseda sociální demokracie. Domnívám se, že by měl na sjezdu získat maximální podporu, co se týče lidí, s nimiž by ve vedení strany rád spolupracoval. V tomto se s názorem pana předsedy plně ztotožňuji a jména, která veřejně představil, jsou blízká i mé volbě. Jména jako je Milan Chovanec, Luboš Zaorálek, Míša Marksová, Lenka Arnoštová, Martin Starec nebo Honza Hamáček jsou pro mne zárukou silné ČSSD,“ prozradil.

Na dotaz, v čem vidí takový úspěch svého stranického šéfa, odpovídá: „Přízeň, které se Bohuslav Sobotka těší, je výsledkem celé řady aspektů souvisejících jak s vládní odpovědností ČSSD, tak s kroky, které se mu daří naplňovat na úrovni strany. Za více než rok vládního angažmá se povedlo sociální demokracii odvést obrovský kus práce, když prosadila celou řadu bodů ze svého programu. Bohuslav Sobotka je systematický, zajímají jej výsledky vlády a tvrdě za nimi jde, což je nepochybně kladně hodnoceno.“ Dále podle něj důležitou roli hraje také fakt, že se sociální demokracie nad prosazováním svých cílů sjednotila a že podniká kroky pro posílení role řadových členů v rozhodovacích procesech.

Most – ticho po pěšině. Lepší než listopadová bouře?

O existenci dvou interních frakcí, respektive roztržce mezi dlouholetými kolegy, se hovořilo před časem mimo jiné u mostecké buňky ČSSD, z níž vzešel náměstek ministra obchodu a průmyslu Karel Novotný, bývalý náměstek mosteckého primátora.

V listopadu se po členské schůzi Mosteckých, kde se volilo vedení místní organizace na další dva roky, hovořilo doslova o rozdělení místní organizace na dva tábory, což následně Karel Novotný slovně krotil. Bývalý poslanec Josef Tancoš totiž mimo jiné prohlásil, že volby byly nedemokratické  a byly porušeny stanovy sociální demokracie.  „Byly porušeny stanovy MO ČSSD v Mostě a tím také hrubě porušeno právo člena ČSSD dokonce mít i svůj osobní názor. Budeme usilovat o revokaci výsledků dnešního hlasování voleb i zrušení výsledků celé schůze,“ uvedl tehdy doslova pro redakci tamního zpravodajského portálu e-mostecko.cz krátce po ukončení schůze. V protistraně s Novotným mu kontroval dlouholetý člen ČSSD Martin Strakoš, který přitom dříve působil jako asistent bývalého poslance Josefa Tancoše. Strakoš i Tancoš mimoto po posledních komunálních volbách v Mostě přišli i o komunální zastupitelskou židli. ČSSD zde původní počet svých mandátů neobhájila a nedostala se nejen do vedení, ale do městské koalice vůbec.

Situace byla vloni vyhrocená i v nedalekém Duchcově, připomeňme že zde Bohuslav Sobotka navrhl buňku zrušit z důvodu spolupráce s DSSS.

Foldyna je k nominacím skeptik

Například děčínský poslanec Jaroslav Foldyna, o kterém se uvažuje jako o jednom z dalších možných místopředsedů, již těch „řadových“, se zdrženlivosti k tématu sjezdu a nominaci jmen severočeským kolegům vůbec nediví.  Vidí za tím mimo jiné pozůstatky z minulosti, kdy byla v ČSSD situace složitá po příchodu Jiřího Paroubka a Petra Bendy, jak už o víkendu ParlamentnímListům.cz sdělil v rozhovoru.

Dává za pravdu Scherferovi v tom, že samotná nominace v podstatě nemusí nakonec nic znamenat, zvláště proto, že na sjezdu budou delegáti hlasovat tajně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…