Na severu Moravy se blíží velké propouštění: OKD se chce do dvou let zbavit poloviny zaměstnanců

02.02.2016 10:01

Těžební společnost OKD chce do dvou let propustit polovinu zaměstnanců. Výkonný ředitel OKD Dale Ekmark to dnes řekl na jednání karvinského zastupitelstva, informovala Česká televize. Podle Ekmarka by doly měly mít do roku 2018 zhruba 5000 lidí.

Na severu Moravy se blíží velké propouštění: OKD se chce do dvou let zbavit poloviny zaměstnanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odboráři a horníci z důlní společnosti OKD Ostrava demonstrovali před úřadem vlády za prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech

OKD se nachází v existenčních problémech. Majitel OKD, společnost New World Resources (NWR), v předběžné analýze svého strategického revizního procesu na konci loňského roku uvedl, že do dvou let plánuje zavření dolů Paskov a Lazy. Ekmark dnes řekl, že uzavření by se týkalo i Darkova. V OKD a u dodavatelských firem nyní pracuje zhruba 13 000 lidí, naprostá většina pochází z regionu.

Zástupci kraje: Útlum by měl být pozvolný

Představitelé Moravskoslezského kraje trvají na tom, že útlum dolů by měl být postupný. V návrhu, který vypracovaly Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje, kancelář vládního zmocněnce Jiřího Ciencialy a krajská hospodářská komora, doporučila krajská tripartita, aby se v OKD těžilo co nejdéle, i za cenu toho, že stát ponese určité výdaje.

„Útlum musí být postupný, nikoli skokový. Region se na to musí připravit,“ řekl dnes karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD). Nelze podle něj zahájit masivní propouštění letos ani příští rok, OKD by měly těžit do let 2020 až 2023. „Ukazuje se, že průmyslová zóna Nad Barborou se musí rychle dostavět a sehnat investor,“ řekl primátor. Je podle něj nutné vytvářet i další pracovní místa.

Ministerstvo životního prostředí dalo v lednu společnosti OKD souhlas k rozšíření těžby uhlí na Karvinsku. Platí na období do roku 2023 a týká se mimo jiné oblasti Karviné – Starého Města. Právě toto rozšíření těžby je podle Ekmarka pro OKD stěžejní, jinak by firma musela zavírat i další doly. Firma ale ještě nemá povolení k zahájení těžby na nových územích a musí splnit řadu podmínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…