Na sídliště Máj nasadíme místní jako asistenty, slibuje Pecina

23.07.2013 15:32

Na českobudějovickém sídlišti Máj by měli začít pracovat asistenti prevence kriminality. Jsou to lidé z dané lokality, kteří budou chodit s hlídkami strážníků a pomáhat v případě potřeby zklidnit situaci. Od příštího roku by navíc mělo na obvodním oddělení na sídlišti sloužit více policistů.

Na sídliště Máj nasadíme místní jako asistenty, slibuje Pecina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Ministr vnitra Martin Pecina v úterý jednal s vedením Českých Budějovic. Opatření reagují na nepokoje na Máji, které v posledních týdnech vyústily v protiromská shromáždění a pochody radikálů na sídliště.

"V Českých Budějovicích není dosud žádný asistent prevence kriminality. Ta situace tady byla klidná a to je důvod, proč tu žádný takový pracovník nebyl třeba," řekl Pecina. Dodal, že na Máj nasadí v nejbližší době zatím čtyři asistenty prevence kriminality. Těmi se může stát prakticky kterýkoliv obyvatel sídliště.

Na Máji se o posledních víkendech střetli policisté s účastníky protiromských shromáždění. Pořádkové služby vždy zadržely při nepokojích desítky lidí. Několik z nich policie obvinila z různých trestných činů.

Podle Peciny však situace na sídlišti není tak dramatická. Atmosféru při víkendových potyčkách prý většinou ještě více rozdmýchávali účastníci shromáždění z jiných regionů. "Věřím, že se nám podaří situaci na Máji zklidnit. Sám jsem se tam byl v pondělí večer projít bez asistence policie a atmosféra na sídlišti mi přišla poměrně klidná," uvedl Pecina.

Od počátku nepokojů zůstává na Máji zvýšený počet policistů i strážníků. Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (OPB) dodal, že pro pořádkové hlídky platí nulová tolerance na jakékoli straně možného konfliktu. „Já jsem přesvědčen, že i v těch minulých měsících a letech platilo, že neexistuje tolerance vůči jakémukoliv přestupci. Chci to teď pouze zdůraznit, protože se množí všelijaké spekulace a lidé mají subjektivně pocit, že vždycky je v případném konfliktu někomu straněno. Chci proto ubezpečit, že všem bude měřeno stejně," uvedl Thoma.

Zásahy policistů na Máji při protiromských shromáždění stály podle ředitele jihočeské policie Radomíra Heřmana doposud řádově miliony korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…